sunnuntai 20. joulukuuta 2020

LUUKKU 20 - 20 vuotta sitten (Cast Away, 2000)

A goddamn volleyball!

Uuden vuosituhannen alkaessa käynnistyi elokuvamaailmassa supersankaribuumi, joka marssitti valkokankaille esimerkiksi Bruce Willisin elokuvassa Unbreakable - särkymätön (2000). Samana vuonna ensi-iltansa sai X-Men (2000) ja kaksikymppiseksi ehtinyt mutanttisarja päätettiin lopulta tänä vuonna elokuvalla The New Mutants (2020). Vuoden muista ensi-illoista arkistojeni syövereistä löytyvät ainakin American psyko (2000), Billy Elliott (2000) ja toimintasarjan kömpelö kakkososa Mission: Impossible 2 (2000). Hieman hittifilmeistä poikkeavaa näkökulmaa edustakoot Roy Anderssonin Toisen kerroksen lauluja (2000). Päivän elokuva Cast Away - tuuliajolla (2000) kuitenkin edustaa aikansa valtavirtaa, olihan filmi sentään vuoden 3. katsotuin teos.


Cast Away - tuuliajolla
Ohjannut Robert Zemeckis
USA 2000, 143 min.
Draama, Seikkailu
Pääosissa: Tom Hanks, Helen Hunt




Kiireinen bisnesmies Chuck Noland (Hanks) lähtee nopealle joulunajan työkeikalle Malesiaan, mutta myrskyyn joutunut lentokone tekee pakkolaskun. Autiolle saarelle ajautunut Chuck huomaa tuota pikaa olevansa ainoa eloonjäänyt. Vuosien vieriessä Chuck oppii saaren tavoille ja keksii tavan päästä ihmisten ilmoille. Vieläkö melkein-kihlattu Kelly (Hunt) jaksaa odottaa Chuckin paluuta?

Cast Away - tuuliajolla hyödyntää onnistuneesti aution saaren hiljaisuutta ja vastanäyttelijöiden puuttumista. Seikkailu on jännittävä ja selviytymistaistoa on kiinnostava seurata, mutta ohjaaja Robert Zemeckis on valitettavasti tunnettu taipumuksestaan sentimentaalisuuteen. Tässä filmissä nyyhkyosuus tosin alkaa onneksi vasta elokuvan loppumetreillä. Loppu on kaiken jännityksen sinetöivä katharsis, mutta turha selittely ja imelyys menevät liian pitkälle.
 
Tom Hanks on jälleen klassikkoroolissaan arjen MacGyverina. Vaikka meininki yltyy jännittäväksi, katsoja voi luottaa tuttuuteen: tilanne ratkeaa kyllä aina parhain päin. Hanksin roolisuoritus on poikkeuksellisen antaumuksellinen ja autiolla saarella riutumisessa on tunnetta, joka vaati ihan fyysisenkin muodonmuutoksen. Hanks sai roolistaan Oscar-ehdokkuuden ja olisi voinut vaikka voittaakin, mutta Russel Growe kiilasi gladiaattoriroolillaan nykyajan Crusoen ohitse.
 
Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti