torstai 10. joulukuuta 2020

LUUKKU 10 - 70 vuotta sitten (Ase kädessä, 1950)

His only friend was his gun...

Jos mieli tehdä pienen maailmanympärysmatkan vuonna 1950, voi reissun aloittaa ranskalaisia unimaisemia tarjoavasta Orpheuksesta (1950) ja jatkaa sitten Rashomonin (1950) matkassa Japaniin. Hollywoodin parhaimmistoa tarjoavat Oscar-magneetit Auringonlaskun katu (1950) sekä Kaikki Eevasta (1950). Matkaa voi jatkaa satumaailmaan katsomalla Disneyn oivasti menestyneen prinsessasatu Tuhkimon (1950). Päivän lännenelokuva on myös tunnettu, mutta vuoden 1950 nimekkäimmän westernin titteli taitaa kuulua komealle Rio Grandelle (1950).


The Gunfighter - Ase kädessä
Ohjannut Henry King
USA 1950, 85 min.
Lännenelokuva
Pääosissa: Gregory Peck, Helen Westcott, Millard Mitchell




Jimmy Ringo (Peck) on villin lännen suuri asesankari, jolla ei ole pulaa vihamiehistä. Ringolle pyssynpaukuttelu alkaisi jo piisata, mutta riidanhaastajilla riittää todisteltavaa. Rauha voisi löytyä eräästä pikkukaupungista, jonka pölyt Ringo karisti jaloistaan aikapäivät sitten. Toiveena on tavata entinen heila Peggy (Westcott) sekä lapsi, jota Ringo ei ole nähnyt sitten muksun syntymän. Mutta selviääkö Ringo kotiinpaluusta saamatta luotia kalloonsa?

Henry King (1886─1982) oli harvinaisen monipuolinen ohjaaja, jonka pitkälle uralle mahtuu niin lännenfilmejä, musikaaleja kuin romanttista draamaakin. Vaikka useampikin Kingin elokuva menestyi aikanaan hyvin ja jokuset voittivat Oscareitakin, on hän jäänyt jälkipolville melko tuntemattomaksi mieheksi. Yhtään Kingin ohjaustyötä ei löydy 1001-listaltakaan, mutta onneksi tällaisten sivuprojektien myötä moisia erheitä on hyvä paikkailla.

Ase kädessä on viehättävän klassinen lännenelokuva Hollywoodin kultaisilta vuosilta. Miljöö on luotu tyylikkäästi ja Oscar-ehdokkuudella huomioitu käsikirjoitus on ytimekkään toimiva. Filmi on napakka paketti täynnä sopvasti moralisoivaa syvää draamaa sekä jatkuvasti tykyttävää jännitystä. Pääroolissa jäyhistelevä Gregory Peck viiksekkäänä Jimmy Ringona tekee mainion roolityön sankarihahmona, joka tekee tiliä menneisyyden väärien valintojen kanssa.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti