tiistai 22. joulukuuta 2020

LUUKKU 22 - 10 vuotta sitten (Winter's Bone, 2010)

I'd be lost without the weight of you two on my back.

Kymmenen vuotta sitten 3D-elokuvien buumi hiersi monien nenänvartta ja kaihersi lompakkoa. Onneksi filmejä sentään nähtiin ihan perinteisessäkin formaatissa. Vuoden 2010 suurimpia yleisömenestyksiä olivat muun muassa vuoden suurin kassamagneetti Toy Story 3 (2010) sekä Oscar-menestyjät Inception (2010) ja Kuninkaan puhe (2010). Kotimaisista elokuvista katsotuin oli talvisiin maisemiin vievä Napapiirin sankarit (2010). Keskelle talven ankaruutta vie myös päivän filmi!


Winter's Bone
Ohjannut Debra Granik
USA 2010, 100 min.
Draama, Mysteeri
Pääosissa: Jennifer Lawrence, Isaiah Stone, Shelley WaggenerRee Dolly (Lawrence) huolehtii sairaasta äidistään ja pienemmistä sisaruksistaan, vaikka on itsekin vasta 17-vuotias. Huumekauppoihin uppoutunut isäukko on taas kadonnut jäljettömiin, ja Reen perhettä uhkaa kodin menetys ellei äijää pian löydy. Selviytymistaidot ovat koetuksella, kun Ree joutuu etsimään isäänsä armonpaloja antavien väkivaltaisten sukulaisten armoilla.

Puistattavan aidolta tuntuva Winter's Bone on karu perämetsien perhedraama, joka kasvaa hiljalleen rikosmysteeriksi. Väkivaltaa ja lohduttomuutta tasapainottavat rauhoittavat, jopa kauniin seesteiset arjen hetket. Jennifer Lawrence (1990─) on huikea läpimurtoroolissaan ja kannattelee urhoollisesti koko elokuvaa, joka toki on muutenkin laadukkaasti tehty. Vaikka filmi on pohjattoman lohduton ja synkkä, lopussa pieni toivonkipinä tuo helpotuksen keskellä kolkon talven melankoliaa.

Winter's Bone sai ensi-iltansa Sundancen elokuvajuhlilla, jossa filmi voitti Grand Jury Prizen. Kriitikoiden kiittelemä elokuva sai lisää näkyvyyttä neljän Oscar-ehdokkuuden myötä (mm. paras elokuva, naispääosa). Menestyksen salaisuus on rehellisyys: köyhyyttä ja huono-osaisuutta kuvaava elokuva ei sorru alleviivaamaan tai saarnaamaan, vaan pyrkii esittämään asiat toteavasti, sellaisina kuin ne ovat. Lawrencen karisma viimeistelee realistisen vaikutelman taidokkaasti.
 
Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti