perjantai 18. joulukuuta 2020

LUUKKU 18 - 30 vuotta sitten (Kummisetä III, 1990)

 
Just when I thought I was out... they pull me back in.

Elokuvavuosi 1990 muistetaan eritoten hittielokuvista Ghost - näkymätön rakkaus (1990), Yksin kotona (1990) ja Pretty Woman (1990). Akatemiakisojen suurin menestyjä oli lännenfilmi Tanssii susien kanssa (1990), joka sekin toki takoi kovia tuloksia lippuluukuilla. Omissa muistoissani vuoden ykkösteos tosin on lapsuuteni ikisuosikki Bernard ja Bianca Australiassa (1990). Kansainvälisen elokuvakaartin ohella nostettakoot vuodesta esiin vielä kaksi kovaa kotimaista, Aki Kaurismäen I Hired a Contract Killer (1990) sekä Tulitikkutehtaan tyttö (1990).


The Godfather: Part III - Kummisetä osa III
Ohjannut Francis Ford Coppola
USA 1990, 162 min.
Draama, Rikos
Pääosissa: Al Pacino, Diane Keaton, Andy Garcia, Sofia Coppola



Kummisetä osa III jatkaa Kummisedän (1972) ja Kummisetä osa II:n (1974) kertomusta. Elokuva sijoittuu 1970-luvun jälkipuolelle, jolloin jo harmaantunut Michael Corleone (Pacino) pyristelee eroon pahamaineisista bisneksistään. Sädekehän kiillotus ei kuitenkaan ole helppoa. Kertomus sotkeutuu tositapahtumiinkin, kun paavi Johannes Paavali I:n yllättävä kuolema kytketään mafiatouhuihin.

Vaikka Kummisetä III on itsessään ihan mukiinmenevä rikosdraama, sitä ei voi olla vertaamatta sarjan aiempiin mestariteoksiin. Kertomuksesta puuttuu herkkyyttä ja tunnetta, vaikka samaa ihmisyyden teemaa tämäkin osa pyörittelee. Francis Ford Coppola on myöntänyt tehneensä filmin rahan tähden ja sen kyllä saattaa arvatakin. Muutamista kömpelyyksistään huolimatta Kummisetä III on kuitenkin aivan katsomisen arvoinen, vaikka sinällään tarpeeton jatko-osa onkin.

Vastikään elokuvasta julkaistiin Coppolan tekemä uusi leikkaus, joka pistää tarinan hieman uuteen uskoon. Nimellä The Godfather, Coda: The Death of Michael Corleone (2020) kulkeva versio korostaa sitä, ettei elokuva niinkään ole jatko-osa, vaan epilogi. Aikamatkailun hengessä tämä arvio koskee alkuperäisversiota enkä ole nähnyt Codaa ─ vaikka uteliaisuuttani en varmasti malta jättää sitä kokonaan näkemättä. Alkuperäisversion maine on laimeahko, mutta aikalaismenestys oli kelpoa. Kummisetä III sai peräti seitsemän Oscar-ehdokkuutta, vaikka yhtään voittoa ei tullutkaan. Mutta näin hiipuvat mafiasuuruudet historian hämäriin...
 
Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti