torstai 24. joulukuuta 2020

LUUKKU 24 - Elokuvavuosi 2020 osa 2.

What's happened, happened.

Kuten koko vuosikymmenen alku muutenkin, on elokuvavuosikin ollut sangen erikoinen. Oscarit juhlittiin vielä alkuvuodesta aivan tavalliseen tapaan, ja viime vuoden filmeistä menestystä kahmivat eritoten Parasite (2019) sekä 1917 (2019), vaikka huomattavimman ehdokkuuspotin olikin vienyt Joker (2019). Tänä vuonna maailmanlaajuisesti katsotuimpien filmien kärkeen on päätynyt liuta meillä tuntemattomia kiinalaiselokuvia, mikä sekin kertoo jotain ajastamme. Neljäntenä tuottoisten filmien listalla komeilee päivän luukustakin paljastuva Tenet (2020), joka ehti kerätä maineen elokuvateattereiden pelastajana. Näiden filmien myötä toivotus hyvän joulun!


Tove
Ohjannut Zaida Bergroth
Suomi & Ruotsi 2020, 116 min.
Biografia, Draama, Romantiikka
Pääosissa: Alma Pöysti, Krista Kosonen, Shanti Roney




Nuori taiteilija Tove Jansson (Pöysti) maalaa ja rakastaa Zaida Bergerothin taitavassa biografiassa. Tove ei pyri kattamaan päähenkilönsä koko elämää, vaan keskittyy pääasiassa 1940─1950-lukuihin, eikä näidenkään vuosien aikana juuri tuijotella Toven julkisuuskuvaa. Pääosassa on taiteilija itse, hänen epäsovinnainen elämäntapansa ja tarinat taiteen takana.

Toven maailma on täyteläisen ihana kuin samettinen punkku tai aamuyön jallu, joita molempia filmissä virtaakin aivan kiitettävästi. Kerronnassa pirskahtelevat myös taide, rakkaus, intohimo ja vapaus, mutta pelkkää iloa ei ole Tovenkaan elämä. Välillä koettelee köyhyys, sota ja sydänkin särkyy. Tovessa on muutamat taiteilijabiografioihin kuuluvat kliseensä, mutta pääasiassa kerronta tuntuu raikkaalta ja tarinalla on tilaa hengittää.

Alma Pöysti eläytyy roolissaan loistavasti ja ovatpa muutkin näyttelijävalinnat täysosumia. Kokonaisuus on siinä määrin mainio, ja onhan Tove Jansson muumeineen sen verran vetävä suomalainen vientituote, että Tove nostettiin jo ansaitusti Suomen Oscar-ehdokkaaksi. Saa nähdä, kuinka pitkälle päästään. Tarinassa on ainakin universaalia samaistumispintaa; tänä vuonna varsinkin elokuvan lukuisat juhlat ja ihmisten kokoontumisajot saavat mielen haikeaksi.

Pisteytys: 8/10

Tenet
Ohjannut Christopher Nolan
Iso-Britannia & USA 2020, 150 min.
Toiminta, Scifi
Pääosissa: John David Washington, Robert Pattinson




CIA:n leivissä työskentelevä mies (Washington) saa mystiseltä järjestöltä tehtäväkseen estää maailmanlopun. Tulevaisuudesta kurotteleva uhka lähestyy nykyhetkeä, eikä aika enää tottele lineaarisuuden logiikkaa. Eri aikatasojen ja sukupolvien välinen sota on jo käynnissä, vaikka kukaan ei ole sitä vielä huomannutkaan.

Rautalankaversioksi riisuttuna Tenet on tavanomainen agenttiseikkailu, jossa on luoteja, kaahaavia autoja, miehiä tyylikkäissä puvuissa, venäläinen antagonisti ja tietenkin ripaus plutoniumia. Nainen ja lapsi yrittävät juurruttaa miessankareita elämän ydinasioihin, mutta turhaan. Christopher Nolanin tapaan elokuvassa on tietenkin syvällisyyteen pyrkivä taso ja scifikikkailua, mutta enemmän elokuva olisi hyötynyt vaikkapa paremmista hahmoista. Katsojalle tarjottujen aivopähkinöiden ratkominen ei ole Tenetin tapauksessa kovin palkitsevaa, koska elokuvalla ei lopulta ole sanottavanaan mitään oikeasti oivaltavaa.

Aikatasoilla leikittelyn idea on lupaava, mutta lopputulos kliseinen, eikä ihan täytä mahtipontista muottiaan. Kun salaperäisyyden verhon syövereissä on piehtaroitu edestakaisin miltei kolme tuntia, ei "luotien nappaamisen" mysteeristä jaksa vähempää välittää. Viihteeksikin filmi on aika raskassoutuista seurattavaa, vaikka toimintakohtaukset sinänsä ovatkin komeasti toteutettuja ja parhaimmillaan jännittäviäkin. Elokuvateatterissa parhaat palat tosin vesittyivät, kun niitä täytyi seurata sormet korvissa. Tuskallisen kovalla pauhaava ääniraita tuntuu järjettömältä kiusalta, vaikka lähes tauotta huriseva jankkausmusiikki filmin teemaan sinällään sopiikin. Aika mälsä kokemus.

Pisteytys: 4/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti