perjantai 11. joulukuuta 2020

LUUKKU 11 - 60 vuotta sitten (Aikakone, 1960)

He has all the time in the world...

Kuluvana vuonna 2020 saatiin jännittää Yhdysvaltain presidentinvaalin tulosta. Sama show oli käynnissä marraskuussa 1960, jolloin presidentiksi valittiin nuori John F. Kennedy. Yhdysvalloista kajahti myös svengaavia säveliä, kun Chubby Checkerin The Twist -hitti valloitti maailman varsinaisella twist-kuumeella. Päivän elokuva ei kuitenkaan suuntaa lainkaan näihin maisemiin, vaikka kenties kiitääkin niistä ohi. Koska joulukalenteri perustuu aikamatkailuun, on kerrankin hauska saada mukaan aihetta suoraan käsittelevä filmi. Turvavyöt kiinni ja kohti tuntematonta!
 

The Time Machine - Aikakone
Ohjannut George Pal
USA 1960, 103 min.
Seikkailu, Scifi
Pääosissa: Rod Taylor, Alan Young, Yvette Mimieux
On uudenvuodenaatto vuonna 1899. Brittiläinen keksijä George Wells (Taylor) saa juuri valmiiksi aikakoneen, jolla hän aikoo matkustaa tulevaisuuteen etsimään uutta onnen utopiaa. Uudella vuosisadalla mies saa kuitenkin vastaansa vain sodan kauhut. Lopulta 802701-luvulla maailma näyttää paratiisilta jälleen ─ mutta Georgen kauhistukseksi kahtia jakautunut ihmisrotu on unohtanut vuosituhansien aikana rakennetun sivistyksen.

H.G. Wellsin samannimiseen romaaniin (1895) perustuva tarina on kutkuttavan kiinnostava ja mielikuvituksellista seikkailua on hauska seurata. Kerronnassa tosin on paikoin tyhjäkäyntiä ja hahmot ovat tuskastuttavankin pöljiä. Matka silti käy viihteestä, jos elokuvaa ei ota liian vakavasti. On turha vaivata päätään lukuisilla teknisillä aikamatkustamiseen liittyvillä yksityiskohdilla, joita filmiä tehtäessä ei olla liiemmin jääty pohtimaan. Aiheessa toki olisi ainekset tarinaan, joka voisi olla sekä syvällisempi että teknisiltä yksityiskohdiltaan kunnianhimoisempi.

Vaikka kaikkia yksityiskohtia ei olla mietitty turhan tarkkaan, on Aikakone kuitenkin aivan tyylikkään näköinen elokuva. Teos palkittin ansaitusti Oscarilla hienoista erikoisefekteistään. Wellsin tarinan pohjalta on sittemmin tehty toinenkin, joskin huomattavasti heikommin menestynyt uusintaversio Aikakone (2002). Viime vuosina on kuultu huhuja seuraavasta uusintaversiosta, mutta aikakonetta ei olla toistaiseksi taidettu käynnistää uudelleen.

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti