maanantai 5. huhtikuuta 2021

Top Gun ─ lentäjistä parhaat (1986)

Ohjannut Tony Scott
USA 1986, 110 min.
Draama, Toiminta
Pääosissa: Tom Cruise, Kelly McGillis, Val Kilmer, Anthony Edwards
 
 
I feel the need... the need for speed!

Nuori ja lupaava hävittäjälentäjä Pete "Maverick" Mitchell (Cruise) valitaan maailman huippuja hiovaan Top Gun -lentäjäkouluun. Mitchellin nousukiitoa vuosikurssinsa ykköseksi hidastaa tempoileva käytös ja kovapäinen kurssitoveri "Iceman" (Kilmer), jonka kanssa yhteistä säveltä ei meinaa löytyä. Lentäjä-ässän voitontahto on kova ja ego suuri, mutta suuri on myös mielen sisäinen myllerrys. Vietnamissa kuolleen isän muisto ei jätä rauhaan, ja yllättävä onnettomuus avaa kipeät haavat.

Aikansa muotivillityksiä lietsonut hittileffa nousi maailmanlaajuisesti vuoden 1986 katsotuimmaksi elokuvaksi. Suosio on helppo ymmärtää, onhan elokuva näyttävää toimintaa ja mutkatonta viihdettä. Tarina on suorastaan klassinen kertomus uhittelevista nuorukaisista, jotka oppivat kantamaan vastuuta ja sankarin viittaa. Siinä sivussa rakastetaan kiihkeän kömpelösti ja jännitetään huimapäisissä korkeuksissa ─ mitäpä muuta kunnon toimintafilmiltä odottaisikaan, paitsi ehkä sentään hieman uskottavampaa kerrontaa.

Top Gunin maskuliinisuusteemalle on ymmärrettävästi hieman naureskeltukin ja siitä on löydetty läjäpäin homoeroottisia sävyjä. Nykypäivänä voimakas testosteronin uho tuntuu vähän tunkkaiselta, mutta leffa ei silti ole menettänyt täysin tenhoaan. Parasta antia tarjoavat komeat maisemakuvaukset ja loistavat musiikit, tunnusbiisi Take My Breath Away palkittiin Oscarillakin. Moni on varmastikin ehtinyt vuosien varrella toivoa suositulle elokuvalle jatkoa, ja sellaista on viimein tänä vuonna luvassa. Uudessakin filmissä nähdään tietenkin Tom Cruise, jolle Top Gun avasi aikanaan tien tähtiin.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti