torstai 15. huhtikuuta 2021

Platoon ─ nuoret sotilaat (1986)

Ohjannut Oliver Stone
USA & Iso-Britannia 1986, 120 min.
Sota, Draama
Pääosissa: Charlie Sheen, Tom Berenger, Willem Dafoe

All right, you cheese-dicks, welcome to the Nam.
 
Nuori sotilas Chris Taylor (Sheen) on värväytynyt Vietnamiin vapaaehtoisena. Perillä sotatantereella odottavat heti tositoimet ja helvetti on irti. Sangen pian Chris saa huomata, että viidakossa pätevät uudet lait. Pelko lamaannuttaa, venyttää moraalia ja sotatilaa käydään myös miehen pään sisällä. Kriisitilanne muuttaa ihmistä. Tämän osoittaa ristiriita kahden kersantin välillä: Elias (Dafoe) tarraa inhimillisyyden rippeisiin, mutta piinkova Barnes (Berenger) ei enää liipasinsormeaan säästele.

Platoon kuvaa sotaa täytenä painajaisena, jossa ei ole rahtustakaan ylpeyttä herättävää voitonhenkeä. Maltillisella budjetilla tehty elokuva ei pyri olemaan näyttävää sotatoimintaa, vaan ideana on taltioida sodan todellisuus. Muutamat kohdat menevät dramaattisuudessaan hieman ylilyönneiksi, mutta pääasiassa Platoon on hyvin hallittua jännittävää kerrontaa. Tärkeän osansa tekevät näyttelijät, joista eritoten Willem Dafoe osoittaa pätevyytensä. Näyttelijät jäivät kuitenkin Oscareitta, vaikka filmi neljä voittoa saikin (mm. paras elokuva).

Itsekin Vietnamissa taistellut Oliver Stone (1946─) ohjasi Platoonin jälkeen vielä kaksi muuta samaa sotaa käsittelevää elokuvaa, jotka muodostavat niin kutsutun Vietnam-trilogian. Platoonin jälkeen ensi-iltansa sai Syntynyt 4. heinäkuuta (1989), joka käsittelee tositapahtumiin pohjautuen yhdysvaltalaisen sotaveteraanin traumoja. Taivas ja maa (1993) puolestaan tarkastelee sotaa vietnamilaisnaisen silmin. Trilogian kaksi ensimmäistä filmiä olivat isoja hittejä, ja loistavia lipputuloja tahkonut Platoon nosti Stonen suuren yleisön tietoisuuteen.
 
Pisteytys: 8/10 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti