lauantai 3. huhtikuuta 2021

Aliens ─ paluu (1986)

Ohjannut James Cameron
Iso-Britannia & USA 1986, 137 min.
Scifi, Toiminta, Kauhu
Pääosissa: Sigourney Weaver, Michael Biehn, Paul Reiser, Lance Henriksen
 
They're coming outta the goddamn walls!
 
On kulunut 57 vuotta siitä, kun Ellen Ripley (Weaver) pakeni julman avaruuden hirviön kynsistä. Syvästä unesta herätetty Ripley ei pääse nauttimaan ansaituista vapaapäivistä, vaan hänet lähetetään takaisin keskelle painajaista. Muuan kaukainen ihmisten siirtokunta on vaiennut ja alienit ovat epäilemättä asialla. Raskaasti aseistettu joukko lähtee tekemään hirviöistä lopun, mutta kuinka ollakaan ─ tehtävä osoittautuu odotettua haastavammaksi, kun vastassa onkin yhden hirviön sijasta kokonainen yhdyskunta.
 
Alien ─ kahdeksas matkustaja (1979) osoittautui niin kiehtovaksi kultakaivokseksi, että jatko-osan teko oli suorastaan välttämättömyys. Kuten esiosakin, myös Aliens kohosi hittielokuvaksi ja tahkoi vielä edeltäjäänsä valtaisammat lipputulot. Jatko-osassa myös onnistuttiin erinomaisesti, sillä Aliens taltioi onnistuneesti esiosan hengen ja jatkaa aloitettua tarinaa sangen kiinnostavasti. Sittemmin saagaa on jatkettu monien jatko-osien voimin, jotka eivät yllä näiden kahden ensimmäisen tasolle.

Aliens ─ paluu  on taitavasti rakennettua piinaa avaruuden kolkoissa nurkissa. Sen lisäksi, että Oscar-palkitut erikoistehosteet ovat täysin päteviä vielä tänäkin päivänä, tarinakaan ei ole vanhentunut sen enempää kuin unikapselissaan lillunut Ellen Ripley. Sankarihahmo on yhä loistava ja tarinan monipuolinen naisvoima tuntuu edelleen oivan feministiseltä. Aikansa kuvaa tosin on se, että elokuvassa eletään vuotta 2179 ja avaruudessa kukaan ei kuule huutoasi, mutta on siellä silti joku äijä heittämässä seksististä läppää! Toivottavasti oikea 2100-luku olisi tältä osin jo valoisampi.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti