tiistai 27. huhtikuuta 2021

RoboCop (1987)

Ohjannut Paul Verhoeven
USA 1987, 102 min.
Toiminta, Rikos, Scifi
Pääosissa: Peter Weller, Nancy Allen, Kurtwood Smith, Ronny Cox
 
Dead or alive, you're coming with me!

Rikollisuus on vallannut lähitulevaisuuden Detroitin. Suuryrityksen omistama yksityistetty poliisilaitos on hätää kärsimässä, kunnes firmasta vaikuttaa olevan jotain hyötyäkin. Uuden teknologian lupaillaan kitkevän rikollisuuden kaupungista lopullisesti, ja koekaniiniksi päätyy työtehtävässä kuollut poliisi Alex Murphy (Weller). RoboCop on puoliksi kone, puoliksi ihminen ─ mutta kuinka käykään, kun Murphyn muistot heräävät ja ihmismieli kapinoi koneen asetuksia vastaan?

Raadollisen yhteiskuntakriittinen RoboCop osoittaa, kuinka väkivallan uhalla rahastetaan: turvattomuudesta hyötyvät muutkin kuin katujen gangsterit. Teknologiayritys on tuotteistanut toimintansa niin pätevästi, että täysin järjettömät ja huonosti toimivat koneet menevät kaupaksi kuin häkä. Samaan aikaan tv-uutisissa uusista rikoksista ja katastrofeista kerrotaan turtuneesti ja hymyillen, näitähän sattuu. Vertaus tosielämän Yhdysvaltoihin on viiltävän terävä yhä edelleenkin.
 
Pätevän kommentaarin ohella RoboCop on tärähtävää toimintaa, joka tosin verisyytensä vuoksi herätti vastalauseita. Suomessa elokuva aluksi kiellettiin ja leikkaamaton K-18-versio saatiin nähtäväksi vasta vuonna 2002. Sensorien mielipiteistä huolimatta ─ tai ehkä niiden avustamana ─ RoboCop oli näyttävä menestys. Suosioon ampaissut robottipoliisi on päässyt seikkailemaan peleihin, sarjakuviin ja omaan tv-sarjaansa, eikä valkokankaalla rymistelykään jäänyt yhteen filmiin. Ironista sinänsä, miten  jättifirman mädännäisyyden näyttäneellä sankarilla vuollaan tuohta tehtailemalla keskinkertaisia uusia elokuvia: jatko-osat (1990, 1993) menestyivät heikosti, eikä uusintafilmatisointikaan (2014) ollut mikään järisyttävä hitti. Mutta kuinka ollakaan, sillekin on silti tulossa jatkoa.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti