tiistai 5. toukokuuta 2020

Close Encounters of the Third Kind - Kolmannen asteen yhteys (1977)

Ohjannut Steven Spielberg
USA 1977, 137 min.
Scifi, Draama
Pääosissa: Richard Dreyfuss, François Truffaut, Teri Garr, Melinda Dillon

Have you recently had a close encounter?
Emme sittenkään ole maailmankaikkeudessa yksin! Seikka valkenee tavalliselle perheenisälle ja duunarille Roy Nearylle (Dreyfuss) yllättävän ufo-havainnon myötä. Työt ja perhe saavat jäädä sivuun, kun Roy uppoutuu pakonomaisesti mielensä syövereihin kaivertuneisiin salaisiin viesteihin. Kohtalotoveriksi löytyy yksinhuoltajaäiti Jillian Guiler (Dillon), ja pian kaksikko lähtee tien päälle vaistojensa viemänä. Erikoiset havainnot eivät ole jääneet huomaamatta myöskään tutkijoilta, joiden salaiset tutkimusasemat vetävät ufoja kohdanneita ihmisiä puoleensa magneetin lailla.

Vakava, mutta lapsenmielisellä riemulla tehty scifielokuva oli jo toinen Steven Spielbergin megahitti. Erinomaisesti menestyneen Tappajahain (1975) jälkeen syntynyt Kolmannen asteen yhteys tuotti myös jättitulot ja keräsi palkintoehdokkuuksia. Kahdeksasta Oscar-ehdokkuudesta tosin tuli pysti vain kuvauksesta, joka kiistämättä on tehty tyylillä. Ikoniseksi muodostuneesta perunamuussivuoresta hypnotisoitunut Richard Dreyfuss ei saanut pääosastaan edes ehdokkuutta, mutta saman vuoden gaalassa voiton toi romcom Rakkaus ei sula sateessakaan (1977).

Taitaa kuitenkin olla niin, että ällistyneen perheenisän sijaan elokuvan varsinaisessa pääosassa on kiehtova kohtaaminen tuntemattoman elämänmuodon kanssa. Kolmannen asteen yhteys ottaa vaikutteita 1950-luvun scifileffoista, mutta tyylikkäät efektit vievät ulkoavaruuden vieraiden kohtaamisen aivan uudelle tasolle. Tehosteet näyttävät hyvältä edelleenkin ja niistä olisi kyllä Oscar ansaittu, mutta voiton kisassa vei tietenkin näyttävä Star Wars (1977). Varsinainen avaruusmanian vuosi! Kolmannen asteen yhteys pysyy kuitenkin vakaasti maan kamaralla ja leikittelee erilaisilla kysymyksillä, joita avaruusolentojen kohtaaminen voisi herättää. Millaisia ufot ovat? Entä avaruusolennot? Kuinka heidän kanssaan kommunikoidaan? Samat teemat kiehtovat edelleenkin: lähimenneisyydessä niitä on jälleen tutkinut esimerkiksi menestyselokuva Arrival (2016).

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti