lauantai 16. toukokuuta 2020

Rocky (1976)

Ohjannut John G. Avildsen
USA 1976, 120 min.
Draama
Pääosissa: Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young, Carl Weathers

You're gonna eat lightnin' and you're gonna crap thunder!
Rocky Balboa (Stallone) on amatöörinyrkkeilijä, joka tienaa pikkusummia rahanperintäkeikkojen avulla. Sisältöä ankeisiin päiviin tuo Rockyn ihastus Adrian (Shire), mutta muuten elämä tuntuu valuvan hukkaan. Yllättävä mahdollisuus muutokseen kuitenkin koittaa, kun nyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestari Apollo Creed (Weathers) valitsee summanmutikassa Rockyn vastustajakseen. Mainostemppuna järjestettävä ottelu on Creedille pelkkä hyväntahtoinen näytösottelu, mutta Rocky ottaakin homman vastaan tosissaan.

Sylvester Stallone oli täysi tuntemattomuus ja tyhjätasku, kun hän keksi idean Rockyn käsikirjoituksesta ja sai sen runnottua tuotantoon saakka. Elokuva on tuhkimotarina, joka kuvaa sekä Rockyn että Stallonen nousukiitoa tähtitaivaalle. Ei oikeastaan olisi ollut edes ihme, jos Stallone olisi voittanut roolistaan Oscarin, vaikka hän ei ole kovin kummoinen näyttelijä. Rockyn saama parhaan elokuvan pysti kyllä vähän ällistyttää. Tosin Yhdysvalloissa aikalaisyleisöihin saattoi vedota sekin, miten tyypillinen amerikkalaisen unelman tarina Rocky on jo syntytarinansakin puolesta.

Rocky on kyllä erikoinen elokuva: tarina on naiivi ja toteutus kömpelö, mutta silti filmi on kummallisen mukaansatempaava ja viihdyttävä. Rosoisen kotikutoinen tarina on viattomasti toivoa täynnä ja usko omien rajojen ylittämiseen on rajaton! Mahdottoman mahdollistumista tykitellään lisäksi iskevillä ja ikonisilla sävelmillä, vaikka Eye of the Tigerin sointia ei vielä tässä ensiosassa kuullakaan. Rocky oli ilmestymisvuotensa suosituimpia elokuvia, ja maine on johtanut viiteen jatko-osaan sekä kahteen spin-offiin, joista viimeisin ilmestyi vuonna 2018.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti