sunnuntai 22. joulukuuta 2019

LUUKKU 22 - 10 vuotta sitten (Up in the Air, 2009)

Life's better with company.
Vuoden 2009 elokuvahitteihin lukeutuvat muun muassa Harry Potter ja puoliverinen prinssi, Pixarin seikkailutarina Up - kohti korkeuksia sekä tietenkin lipputulojen ykkönen, fantasiaseikkailu Avatar, jonka jatko-osia odotellaan saapuviksi 2020-luvulla. Suurimman valtavirran ulkopuolelta nostettakoon esille myös kiinnostava animaatio Metropia, piinallisen ahdistava Antikristus sekä erinomainen sarjakuvafilmatisointi Watchmen. Kotimaisista elokuvista vuonna 2009 parhaimmistoa edustaa Postia pappi Jaakobille. Tämän päivän elokuvassa kuitenkin kiidetään klassisen Hollywoodin pariin!

Up in the Air
Ohjannut Jason Reitman
USA 2009, 109 min.
Draama, Romantiikka, Komedia
Pääosissa: George Clooney, Vera Farmiga




Ryan Bingham (Clooney) on yrityssaneeraaja, jonka työ edellyttää jatkuvaa liikekannalla oloa. Arki on yksinäisyyden sietämistä, kasvottomia hotelleja ja lentokoneiden penkkien kuluttamista. Elämän päämääräksi on muodostunut kymmenentuhannen lentomailin maagisen rajan saavuttaminen, mutta juuri ennen maaliviivaa Ryanin elämä mullistuu. Ryan tapaa Alexin (Farmiga), jonka kanssa hän jakaa samanlaisen elämäntyylin ─ sielunkumppanin kohtaaminen saa mihinkään sitoutumattoman bisnesmiehen pohtimaan elämänsä arvoja uudelleen.

Up in the Air on klassinen romanttinen draama, mutta silti raikas. Se johtuu ensinnäkin siitä, ettei elokuva sorru toistelemaan liian tunkkaisia kliseitä. Toisekseen filmin ansiona on kertoa aidolta tuntuva tarina siitä huolimatta, että päähenkilöiden arki liitelee kaukana tavallisten pulliaisten elämän yläpuolella. Etäännyttäminen toimii. Teemat ovat kuitenkin tuttuja kaikille: on sukupuolten ja sukupolvien eroja, mutta ennen kaikkea moraalia, vastuuta ja kumppanuutta.

Kehuttu elokuva sai kuusi Oscar-ehdokkuutta (mm. Paras elokuva), joskaan ei voittanut niistä yhtäkään. Onnistunut käsikirjoitus ja varmat näyttelijäsuoritukset huomioitiin lukuisilla muillakin ehdokkuuksilla ja jokusilla voitoillakin. Menestysleffaa tohtii kehua edelleenkin, mutta yksi asia maailman muuttumisesta pistää tietenkin silmään: eipä paljon Ryan Binghamia vielä lentohäpeä (flygskam) paina! Jos filmi ilmestyisi nykypäivänä, täytyisi luonnonvarojamme huoleti kuluttavan hepun sentään maksaa elämäntyylistään reilut päästökompensoinnit.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti