keskiviikko 18. joulukuuta 2019

LUUKKU 18 - 30 vuotta sitten (Syntynyt 4. heinäkuuta, 1989)

Well, I love America.
Vuoden 1989 elokuvahittejä olivat Tim Burtonin onnistuneen synkkä Batman, Steven Spielbergin seikkailutrilogian päättävä Indiana Jones ja viimeinen ristiretki sekä Peter Weirin koskettava nuoruuskuvaus Kuolleiden runoilijoiden seura. Päivän elokuva on myös yksi ilmestymisvuotensa hittifilmeistä, joka osaltaan kuvaa myös Vietnamin sodan elokuvien eri vaiheita. Selkein verrokki on tasan kymmenen vuotta vanhempi Ilmestyskirja. Nyt (1979): siinä missä Francis Ford Coppolan sotakuvaus on unenomainen tunnekuvaus, Syntynyt 4. heinäkuuta edustaa 1980-luvun jälkipuolen realistisempaa otetta.

Born on the Fourth of July - Syntynyt 4. heinäkuuta
Ohjannut Oliver Stone
USA 1989, 145 min.
Sota, Historia, Draama
Pääosissa: Tom Cruise, Raymond J. Barry, Caroline Kava




Tositapahtumiin perustuva biografia Syntynyt 4. heinäkuuta kertoo Vietnamin sodan veteraanista Ron Kovicista (Cruise). Vanhoja sotaveteraaneja ihaillut nuorukainen lähtee reippaana Vietnamiin, mutta kunniallinen isänmaan puolustaminen hukkuu kaaokseen, vahinkolaukaukset romuttavat ihanteet ja rikkovat unelmat. Kovicin patrioottinen uho saa taistelutantereilla niin kovan kolauksen, että sodassa halvaantunut mies ryhtyy kotiin palattuaan äänekkääksi pasifistiksi.

Ron Kovicin (1946─) samannimiseen elämäkertaan (1976) perustuva elokuva on riipaiseva ja lähes tulenkatkuinen tilitys. Sodasta palaamisesta ja siihen liittyvästä kivusta, maailman muuttumisesta ja henkisestä kriisistä kertova elokuva on esille tuotu arka haava, jota vielä 1970-luvulla ei välttämättä oltaisi esitetty näin suorasanaisesti. Puhuttelevalle tarinalle riitti kuulijoita, ja niinpä elokuva ylsi ilmestyttyään kymmenen katsotuimman filmin joukkoon niin Yhdysvalloissa kuin Suomessakin.

Syntynyt 4. heinäkuuta tuo mieleen William Wylerin monipuolisen sodastapaluudraaman Parhaat vuodet (1946), vaikka ei olekaan yhtä tasapainoinen teos. Enemmän yhteistä elokuvalla on Dalton Trumbon melodramaattisen Sotilaspojan (1971) kanssa, vaikka tämän elokuvan eduksi on luettava vähempi siirappisuus. Yhteiskunnallisesti kantaaottavia elokuvia ohjannut ja tuottanut Oliver Stone on tunnettu eritoten 1980─1990-lukujen taitteessa syntyneestä Vietnam-trilogiastaan. Syntynyt 4. heinäkuuta on näiden elokuvien keskimmäinen osa. Itsekin Vietnamissa taistellut Stone aloitti kriittisen sotasarjansa amerikkalaissotilaiden matkassa kulkevalla elokuvalla Platoon (1986). Sarjan päättää vietnamilaisten näkökulmaan tukeutuva Taivas ja maa (1993).

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti