torstai 19. joulukuuta 2019

LUUKKU 19 - 20 vuotta sitten (Konttorirotat, 1999)

Great!
Missä olit, kun millennium vaihtui? Pitkä ja vaiherikas 1900-luku päättyi huoleen siitä, kuinka teknologian kehitys kestää uudelle vuosituhannelle astumisen ─ tietokoneet eivät lopulta seonneetkaan ja elämänmeno jatkui totuttuun tapaan. Millennium-huuman ohella vuosi 1999 muistetaan vaikkapa nyt siitä, että maailman väkiluku kohosi kuuteen miljardiin. Vaikka vuosi päättyi tavallista suurempaan juhlahumuun, päivän elokuvassa ollaan tiukasti kiinni ankeassa arjessa!

Office Space - Konttorirotat
Ohjannut Mike Judge
USA 1999, 89 min.
Komedia
Pääosissa: Ron Livingston, Ajay Naidu, Davd Herman, Gary Cole, Jennifer Aniston



Ohjelmoija Peter Gibbons (Livingston) on tympiintynyt työhönsä. Omalaatuiset työkaverit vielä menettelisivät, mutta pomo Bill Lumbergh (Cole) kiristää Peterin hermoja toden teolla. Nuivan elämän runnoma Peter suostuu kokeilemaan hypnotisointia ja hieman epäonnistuneen session vuoksi entinen nahjus muuttuu rohkeaksi urooksi. Pian niin toimistokopperoissa kuin rakkausrintamallakin puhaltavat uudet raikkaat tuulet!

Konttorirotat on hauskaa ajankuvaa vaikkapa nyt ysäriteknologian ja muodin puolesta, ja sen duunivitsit osuvat usein maaliin edelleenkin. Keskeisenä teemana on tarkastella huumorin keinoin toimistotyöhön leipiintymistä ja työnteon merkityksettömyyttä.  Leffa ei irroittanut ainkaan allekirjoittaneesta mitään röhönauruja, mutta viihdytti silti. Perinteiseen tapaan katselin näitä kalenterileffoja pitkin vuotta ja tämän tiirasin puolisen vuotta sitten, vain muutama päivä ennen kesäloman alkua. Ajankohta ei olisi voinut olla puhuttelevampi, vaikka työssäni viihdynkin! Sattumalta saan vieläpä julkaista tämän tekstin ensimmäisenä joululomapäivänä.

Mike Judge tunnetaan parhaiten tv-sarjoistaan Beavis ja Butthead (1993─1997, 2011), Kukkulan kuningas (1997─2010) ja Silicon Valley (2014─) mutta uralle mahtuu rutkasti muutakin. Judgen kokopitkistä elokuvista Konttorirotat on tunnetuin ja nauttii jopa pientä kulttimainetta. Rakenteeltaan filmi on hieman sketsimäinen ─ ehkäpä syy on siinä, että Judge on erikoistunut kertomaan vitsinsä ytimekkäästi enintään puolituntisissa jaksoissa. Tähänkin leffaan inspiraatio syntyi Judgen omista Office Space -lyhytanimaatioista (1991), joissa lannistettu työntekijä uurastaa lähinnä nenänkaivuun parissa. Jotain yhteistä elokuvan hahmoista löytyy myös Ricky Gervaisin Office-sarjan kanssa, joten sarjan faneille tätä uskaltanee suositella.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti