tiistai 1. helmikuuta 2022

Tammikuun elokuvat 2022

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings
Ohjannut Destin Daniel Cretton
USA 2021, 132 min.
Toiminta, Seikkailu, Fantasia
Pääosissa: Simu Liu, Awkwafina, Tony Chiu-Wai Leung
Taistelulajien mestari Shang-Chi (Liu) viettää arkista elämää Shaunina. Nyrkit viuhuvat jälleen, kun muinainen kymmenen renkaan voima uhkaa. Shang-Chin tarina ei ole mullistava, mutta toimii tuttuudestaan huolimatta kivasti. Temaattisesti elokuva pohtii menneisyyden taakkaa, vaikka pääosassa ovatkin näyttävät taistelukohtaukset. Battlet eivät silti vedä vertoja parhaille kungfu-klassikoille. Erityisesti elokuvassa ilahduttaa Shaunin ja Katyn (Awkwafina) ystävyys, jota ei väkisin väännetä romanssiksi.

Pisteytys: 7/10
 
Nomadland
Ohjannut Chloé Zhao
USA 2020, 107 min.
Draama
Pääosissa: Frances McDormand, David Strathairn
Nykypäivän nomadiksi ryhtyvä Fern (McDormand) on omien sanojensa mukaan asunnoton, mutta ei koditon. Yhdysvaltalaista työväenluokkaa osuvasti käsittelevä Nomadland on fiktio, joka tuntuu dokumentaariselta. Elokuva perustuukin Jessica Bruderin samannimiseen tietokirjaan (2017). Nomadland menestyi palkintogaaloissa (mm. Parhaan elokuvan Oscar, Kultainen leijona). Syystäkin, sillä kuvaus nykypäivän vaeltajista on pureva ja kaunis.

Pisteytys: 9/10

Druk - Yhdet vielä
Ohjannut Thomas Vinterberg
Tanska, Ruotsi & Alankomaat 2020, 117 min.
Komedia, Draama
Pääosissa: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars RantheNeljä elämäänsä kyllästynyttä lukio-opettajaa päättää piristää arkeaan testillä. Muuttuuko elämä siedettävämmäksi, jos jatkuvasti olisi seitinohuessa pikkuhiprakassa? Ideastaan huolimatta Yhdet vielä (engl. Another Round) ei niinkään käsittele alkoholinkäyttöä, vaan sen läpi peilataan tutummin keski-ikää, kyllästymistä ja arjen painolastia. Vastapainoksi asettuu toiveikas, riehakas nuoruus ─ mutta sekään ei tuo täyttä vapautta. Kiinnostava, erilainen näkökulma tuttuun aiheeseen.

Pisteytys: 8/10

Training Day
Ohjannut Antoine Fuqua
USA 2001, 122 min.
Rikos, Draama, Trilleri
Pääosissa: Ethan Hawke, Denzel Washington
Katu-uskottava poliisiraina sijoittuu Los Angelesin pahamaineisiin kaupunginosiin. Tuore poliisi Jake (Hawke) pääsee kovan huumekytän Alonzon (Washington) työpariksi, ja ensimmäinen duunipäivä osoittautuu odotettua vauhdikkaammaksi. Pian Jake on kaulaansa myöten rikollisjengien huume- ja velkasotkuissa. Taitavasti tehtyä toimintaa, mutta moraalitarina ja hahmot eivät ole kovin moniulotteisia. Denzel Washington voitti kuitenkin Oscarin hyvästä, hyytävästä roolisuorituksestaan.

Pisteytys: 6/10

The Cider House Rules - Oman elämänsä sankari
Ohjannut Lasse Hallström
USA 1999, 126 min.
Draama
Pääosissa: Tobey Maguire, Charlize Theron, Michael Caine 
Oman elämänsä sankari sijoittuu Uuden-Englannin tunnelmallisiin maisemiin. Eletään 1940-lukua, kun orpokodissa varttunut Homer Wells (Maguire) päättää lähteä kokeilemaan siipiään. Idyllinen kasvukertomus perustuu John Irvingin samannimiseen romaaniin (1985). Elokuvan tunnelma voi monien makuun olla liian sentimentaalinen, mutta toisille filmi lienee kuin lämmin viltti kylmänä talvi-iltana. Aikalaismenestys ainakin oli oivaa ja elokuva keräili liudan Oscar-ehdokkuuksia, voittikin pari (käsikirjoitus, Michael Cainen sivurooli).

Pisteytys: 6/10

10 Things I Hate About You
Ohjannut Gil Junger
USA 1999, 97 min.
Komedia, Romantiikka, Draama
Pääosissa: Julia Stiles, Heath Ledger, Joseph Gordon-Levitt, Larisa OleynikCameron (Gordon-Levitt) lempii kaunista Biancaa (Oleynik), mutta deittailuun mieltyneellä neidolla on ankara isä. Jos Biancan sisko Kat (Stiles) saadaan houkuteltua yksillekään treffeille, saa Biancakin lähteä ─ alkaa ankara juonittelu Katin sydämen valloittamisesta. Onko juro Patrick (Ledger) oikea mies vaaralliseen tehtävään? Teiniromanssi perustuu Shakespearen näytelmään Kuinka äkäpussi kesytetään (1594). Elokuva on, ainakin toistaiseksi, vanhentunut tyylikkäämmin kuin Shakespearen teos. Ennalta-arvattavaa mutta helposti seurattavaa hupia.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti