tiistai 15. helmikuuta 2022

C'est arrivé près de chez vous ─ Ammatti: tappaja (1992)

Ohjannut Rémy Belvaux, André Bonzel & Benoît Poelvoorde
Belgia 1992, 95 min.
Rikos, Komedia
Pääosissa: Benoît Poelvoorde, Rémy Belvaux, André Bonzel
 
Usually I start the month with a postman.
 
Ammatti: tappaja (engl. Man Bites Dog) on muka-dokumentti, jossa seurataan itseensä mieltynyttä sarjamurhaaja-Beniä (Poelvoorde). Rutinoitunut rikollinen lausuu kameralle omia runojaan ja ryöstää huolettomasti mummon jos toisenkin, eikä omatunto kolkuta. Kaikkialle mukana seuraava kuvausryhmä (Belvaux & Bonzel) tempautuu vähitellen mukaan Benin brutaaliin elämäntapaan.
 
Verenroiskeiden kyllästämä elokuva on lajityypiltään komediaa, mutta sävyltään hyvin tummanpuhuva. Tarina parodisoi ja ehkä hieman kritisoikin väkivallan viihteellistämistä. Murha sinne tai tänne ─ massaväkivallan turruttama kuvausryhmäkin päätyy lopulta pitämään ihmishenkien hintaa varsin halpana. Samalla elokuva pohtii median roolia: onko pelkkä objektiivinen seuraaminen ja raportointi mahdollista? Nuoret ohjaaja-näyttelijät kannattelevat erinomaisesti kauhun tasapainoa kepeän huumorin ja kylmäävän teurastuksen välillä.

Opiskelijabudjetilla tehty kokeellinen elokuva on kekseliäs, mutta myös aavistuksen toisteinen. Omaperäisyyttä ei kuitenkaan käy kiistäminen! Jo ilmestyessään Ammatti: tappaja palkittiin merkittävillä elokuvajuhlilla kuten Cannesissa ja nykyään filmi nauttii kulttimainetta. Elokuvan suosio ei kuitenkaan ole ollut aivan yksituumaista.  Komedian pikimusta sävy on ollut monille liikaa, ja leffa on raakojen tapahtumiensa vuoksi jopa kielletty muutamissa maissa.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti