torstai 24. helmikuuta 2022

Romper Stomper (1992)

Ohjannut Geoffrey Wright
Australia 1992, 94 min.
Draama, Rikos
Pääosissa: Russell Crowe, Daniel Pollock, Jacqueline McKenzie

The only thing for you here is pain.

Melbournen laitamilla rellestävä uusnatsijengi vandalisoi kaupunkia, hakeutuu jengisotiin ja ryyppää raivokkaasti. Jengipomo Hando (Crowe) siteeraa Hitleriä, eikä nuoren miehen sisällä kytevää raivoa liennytä mikään. Handon tyttöystävä Gabrielle (McKenzie) ja paras kaveri Davey (Pollock) saavat lopulta riehumisesta tarpeekseen, mutta Handon vaikutuspiiristä häipyminen ei ole helppoa.

Romper Stomper kuvaa hyytävästi rikkinäisten ihmisten vihaa ja pyrkii kuvastamaan uusnatsien toiminnan järjettömyyttä. Siirtolaisten luvattu maa Australia tuntuu suorastaan ironiselta paikalta "herrarodun" öyhötykselle, mutta elokuva pohjautuu löyhästi tositapahtumiin. Väkivaltainen elokuva pyrkii seuraamaan tapahtumia sivusta ja osoittamaan siten uusnatsien ideologian tyhjyyden. Estoton riehuminen on ahdistavaa katsottavaa, mutta silti sanoma välittyy. Romper Stomperin jatkoksi sopii katsottavaksi American History X (1998), jossa keskitytään vihan kierteen katkaisemiseen.
 
Intensiivisen punkin tahdissa jytisevä rikosdraama loikkasi vauhdilla katsojatilastojen kärkeen Australiassa. Lippuluukkujen ohella menestys näkyi kotimaisissa palkintogaaloissa. Roolistaan palkittu Russell Crowe sai uralleen hyvää vauhtia ja parin vuoden kuluttua hän oli jo Hollywoodin leivissä. Romper Stomperin verinen luonne sai kehujen ohella vastaansa myös voimakasta kritiikkiä. Kenen puolella elokuva on? Lietsooko väkivalta väkivaltaa? Ehkäpä tässä tapauksessa ei olisi ollut pahitteeksi, jos elokuvan rasisminvastainen positio olisi väännetty hieman selkeämmin rautalangasta.
 
Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti