tiistai 19. maaliskuuta 2024

Mad Max: Fury Road (2015)

Ohjannut George Miller
Australia 2015, 120 min.
Toiminta, Seikkailu, Scifi
Pääosissa: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult
 
Oh, what a day... what a lovely day!

George Millerin post-apokalyptinen Mad Max -saaga on moottorien murinaa, loputonta aavikkoa ja lyömätöntä viihdettä. Tarina alkoi Mad Maxilla (1979), jatkui dystopiaa taitavasti syventävällä Mad Max 2: asfalttisoturilla (1981) ja lopulta trilogia pääteltiin viihteellisellä Mad Max Beyond Thunderdomella (1985). Dyynit ja hiekkavirrat velloivat kolme vuosikymmentä, ennen kuin sarja sai uuden vaihteen: päätähdeksi nousi Mel Gibsonin sijaan Tom Hardy, jonka tulkitsema Max Rockatansky on uudenlaisten haasteiden edessä innokkaan sotapoika Nuxin (Hoult) veripussina.

Mad Max: Fury Road tarjoaa riemastuttavaa hiekkapölyä vinksahtaneessa maailmassa sekä takaa-ajon ja toiminnan päihdyttävää huumaa. Tarina on yhtä suurta kaasuttelua aavikolla, mutta on siinä sisältöäkin: johtajansa pettävä Furiosa (Theron) salakuljettaa lähes orjina pidettyjä naisia entiselle kotiseudulleen, ja autonnokassa vankina retkottava Max päätyy pakenevan rekan reitille. Muuta ei tarvita, vain ripaus kostonjanoa riittää! Vauhdikkaaksi leikattu kokonaisuus paljastaa silti pieniä väläyksiä tarinasta, joka on vielä kasvamassa. Sarjan seuraava osa, tällä kertaa Furiosa-prequel, on saamassa ensi-iltansa keväällä 2024 ja toinenkin filmi on paraikaa työn alla.

Jatko-osia on osannut odottaa, sillä Fury Road oli erinomainen menestys. Koviin lipputuloihin noussut elokuva ei aivan hätyytellyt vuotensa kovimpia hittejä (esim. megaluokan Star Wars: The Force Awakens, 2015), mutta kehuja sille kyllä riitti. Fury Road arvioitiin jopa yhdeksi kaikkien aikojen parhaimmista toimintaelokuvista, eikä arvio nyt aivan vinksallaan ole, sillä niin moni iso asia ja pieni yksityiskohta filmissä kuitenkin on kohdallaan. Kymmenestä Oscar-ehdokkuudesta Fury Road nappasi kuusi, puvustuksesta maskeerauksiin ja leikkauksesta ääniefekteihin. Seuraavaksi jännitetään, nähdäänkö vastaava Mad Max -ilmiö taas tulevissa Oscareissa.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti