perjantai 29. maaliskuuta 2024

Lady Macbeth (2016)

Ohjannut William Oldroyd
Iso-Britannia 2016, 89 min.
Draama, Romantiikka, Rikos
Pääosissa: Florence Pugh, Cosmo Jarvis, Naomi Ackie
 
Do you adore me?

Katherine Lester (Pugh) on joutunut rakkaudettoman avioliiton ja pitkäveteisen rouvaelämän vangiksi. Northumberlandin nummilla tuuli ulvoo, päivät toistavat toisiaan, eikä Katherinen ankea arki tarjoa kuin kiellettyjä lihallisia iloja. Osaansa tyytymätön nainen aloittaa kiihkeän romanssin talouden Sebastian-rengin (Jarvis) kanssa ja päättää raivata tieltään kaikki rakkauden esteet.

Lady Macbeth on rauhallinen, hiljainen ja vähäeleinen draama, jossa kuitenkin tapahtuu paljon kuohuttavia tekoja. Lestereiden taloudessa nöyryytykset ovat arkipäivää, eikä kukaan pääse pakoon osaansa julmuuksien kierteessä. Nikolai Leskovin novelliin (1865) pohjautuva elokuva on lopulta tragedia lähes kaikille sen osapuolille, kuten Shakespeareen viittaava nimikin ennustaa. Tarina tosin jää lopulta aika heppoisen tuntuiseksi, vaikka pitkien otosten elokuva näyttääkin tyylikkäältä.

Synkkäsävyinen britti-pukudraama ei teoksena ole kovin ikimuistoinen, mutta sai ilmestyessään pääosin positiivisia arvosteluja. Merkittävin filmi on ollut pääosassa näyttelevän Florence Pughin kannalta, jonka roolityö on varsin hyvä. Lady Macbeth avasi varsin tuntemattomalle näyttelijälle useita ovia, ja lopulta kunnollinen läpimurto iski muutaman vuoden päästä: Pikku naisia (2019) ja Midsommar (2019) varmistivat näyttelijän nousun kaikkien tuntemaksi tähdeksi.
 
Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti