keskiviikko 3. huhtikuuta 2024

Maaliskuun elokuvat 2024

Oppenheimer
Ohjannut Christopher Nolan
USA & Iso-Britannia 2023, 180 min. 
Biografia, Draama, Historia
Pääosissa: Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon
 
 
 
Oppenheimer on synkkä elokuva Manhattan-projektista, pommista ja sienipilven jälkeen laskeutuvasta kylmästä sodasta. Näkökulma on tiukasti Yhdysvalloissa, eikä Hiroshiman ja Nagasakin painolastiin sikäli liikoja pureuduta. Siinäpä olisi aihetta omaksi filmikseen. Oppenheimer kasvoi valtavaksi ilmiöksi yhdessä Barbien (2023) kanssa: Barbie tienasi kovemmat lipputulot, mutta Oppenheimer puolestaan nappasi seitsemän Oscar-voittoa (mm. paras elokuva). Hyvin hallittu draama on ehdottomasti Christopher Nolanin ohjausuran parhaimmistoa, mutta olisin ennemmin suonut parhaan filmin pystin The Zone of Interestille (2023).
 
Pisteytys: 8/10
 
Tillsammans 99
Ohjannut Lukas Moodysson
Ruotsi 2023, 115 min.
Komedia, Draama
Pääosissa: Gustaf Hammarsten, Shanti Roney, Lisa Lindgren



Sympaattinen kommuunielokuva Kimpassa (2000) on saanut jatko-osan, jossa vietetään suuria jälleennäkemisbileitä. Edellisen elokuvan tapahtumista on kulunut 24 vuotta ja moni asia on toisin. Tillsammans 99 on samalla sekä synkempi että hauskempi kuin edeltäjänsä, tavallaan samanlainen ja silti ihan erilainen elokuva. Kiva jatko-osa, jossa muutos näkyy taitavalla tavalla.
 
Pisteytys: 7/10

The Zone of Interest
Ohjannut Jonathan Glazer
USA, Iso-Britannia & Puola 2023, 105 min.
Historia, Draama
Pääosissa: Christian Friedel, Sandra Hüller
 
 
 
 
Rudolf Hössin (Friedel) ura ja perhe-elämä kukoistavat kilpaa rouva Hössin (Hüller) puutarhan kanssa, vaikka naapurissa pauhaavat Auschwitzin kauhut. Itsepetoksesta ja silmien ummistamisesta kertova tarina ei koske vain holokaustia, sillä pahuuteen turtuminen on aiheena viiltävän ajankohtainen. Katsojan huomiota herättelevät tehokeinot ja äänimaisema ovat erinomaisia. Elokuva palkittiin kolmella Oscarilla, mutta parhaan elokuvan pysti jäi saamatta. Sen elokuva olisi kyllä ansainnut.

Pisteytys: 9/10
 
Deep Blue Sea
Ohjannut Renny Harlin
USA & Meksiko 1999, 105 min.
Toiminta, Scifi
Pääosissa: Thomas Jane, Shaffron Burrow, Samuel L. Jackson
 
 
 
Renny Harlinin haiklassikko sijoittuu merenalaiseen tutkimuslaitokseen, jossa geenimuunnellut hait ovat muuttuneet superälykkäiksi. Eipä aikaakaan, kun pedot keksivät pakotien ja laitoksen henkilökunta on suunnattomassa vaarassa. Tarinan vakavamielisyys huvittaa. Eihän tämä mikään Tappajahai (1975) ole, mutta lajissaan silti viihdyttävä. Raajoja irtoaa ja veri pisaroi veteen!

Pisteytys: 6/10

The Secret Garden - Salainen puutarha
Ohjannut Agnieszka Holland
USA 1993, 101 min.
Draama, Fantasia
Pääosissa: Kate Maberly, Maggie Smith, Heydon Prowse
 
 
 
 
Samannimiseen klassikkokirjaan (1911) perustuva elokuva herättää kuolleen puutarhan eloon ja viettelee kesäiseen kukkaloistoon. Tarinan päähenkilöinä ovat laiminlyödyt lapsukaiset, jotka saavat puutarhasta ja toisistaan voimaa kukoistaa. Agnieszka Hollandin filmissä on mystinen tunnelma musiikkeja myöten, vaikka Salaisen puutarhan taika ei aivan vienytkään minua mennessään.
 
Pisteytys: 6/10
 
Un chant d'amour - Song of Love
Ohjannut Jean Genet
Ranska 1950, 26 min.
Lyhytelokuva, Mykkäelokuva, Draama, Romantiikka
Pääosissa: André Reybaz, Lucien Sénémaud, Jean Genet, Bravo
 
 
 
Yksinäisessä vankisellissä koetaan himoa ja kaipuuta. Kuinka rakastaa toista kun kukaan ei näe; entä jos joku näkee? Vanginvartija (Reybaz) kadehtii kahden vangin rakkautta, joka kukoistaa välissä olevassa muurista huolimatta. Lyhytelokuvan avoin homoromantiikka johti aikanaan rajuun sensurointiin, eikä tarinan herkkyyttä vielä 1950-luvulla haluttu ymmärtää. Sittemmin varhainen queer-filmi on onneksi saanut osakseen kehuja ja arvostusta.
 
Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti