keskiviikko 24. huhtikuuta 2024

Under the Shadow (2016)

Ohjannut Babak Anvari
Iso-Britannia, Jordania, Qatar & Iran 2016, 84 min.
Draama, Kauhu
Pääosissa: Narges Rashidi, Avin Manshadi

I had a bad dream.
 
Irakin-Iranin sota runtelee Teherania, jossa siviilit pyrkivät silti jatkamaan elämäänsä. Perheenäiti Shidehin (Rashidi) maailma kuitenkin romahtaa, sillä hänet erotetaan yliopistosta ja haave lääkäriksi pääsystä katkeaa iäksi. Sota syvenee, mies lähtee komennukselle kohti rintamalinjoja ja kodin seinät tuntuvat kaatuvan päälle. Ei aikaakaan, kun Shideh ja hänen tyttärensä (Manshadi) saavat vieraakseen kutsumattomia henkiä, jotka valuvat esiin pommitusten synnyttämistä halkeamista.

Under the Shadow käsittelee yhtäältä sodan luomaa pelon ilmapiiriä, mutta myös konservatiiviseksi muuttuvia asenteita ja heikkeneviä naisten ihmisoikeuksia. Nyky-Iranissa naisen asema on synkkä, vaikka viime aikoina laajoja protesteja onkin syntynyt. Tavallaan myös Under the Shadow on osa niitä. Elokuvan tarina on hivenen kömpelö, paikoin kliseinenkin, mutta idea on hyvä ja tärkeä. Harvoinpa sitä paitsi tulee vastaan tähän maailmankolkkaan sijoittuvaa yliluonnollista kauhua.

Kriitikoiden kehuma Under the Shadow on brittiläis-iranilaisen Babak Anvarin ensimmäinen kokopitkä ohjaustyö. Elokuva palkittiin kotimaassaan parhaan debyytin Baftalla. Sittemmin Anvarilta on syntynyt jokunen filmi, mutta ei vielä vastaavia hittejä. Ehkä sellainen on vielä luvassa, sillä tällä erää Anvar on kiinnitettynä J.J. Abramsin luotsaaman Cloverfield-sarjan neljännen osan ohjaajaksi.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti