tiistai 16. huhtikuuta 2024

Hell or High Water (2016)

Ohjannut David Mackenzie
USA 2016, 102 min.
Draama, Rikos, Trilleri
Pääosissa: Chris Pine, Ben Foster, Jeff Bridges, Gil Birmingham
 
Lord of the plains... that's me.
 
Texasin pikkukaupungeissa koetaan pankkiryöstöjen sarja. Rikosten takana ovat Howardin veljekset Toby (Pine) ja Tanner (Foster), jotka ovat päättäneet maksaa maatilansa velat ahneelle pankille sen omilla rahoilla. Kaksi poliisia ryhtyy jäljittämään huolellisesti suunniteltujen ryöstöjen sarjaa: muutamat säröt vievät tekijöiden jäljille, mutta arvoitus ei silti ota ratketakseen.

Hell or High Water on kertomus nykyajan köyhyydestä ja Yhdysvaltojen huonovointisuudesta. Vain neljän hahmon kautta rakentuva kuva on monipuolinen ja laaja. Osin ongelmat ovat ylisukupolvisia, sillä kaikille ei jaeta samanlaisia pelikortteja. Käy selväksi, ettei amerikkalaisen unelman tavoittelua aloiteta samalta viivalta. Samalla elokuva on tarina kahdesta parivaljakosta, miehisestä välittämisestä ja rakkaudesta, jota jurottavat raasut eivät osaa ilmaista muuten kuin keljuilemalla.

Taitavasti käsikirjoitettu Hell or High Water huokuu americanaa. Pankkiryöstötarinaa voisi tituleerata nykypäivän lännenelokuvaksi, jossa hyvän ja pahan konflikti ei kuitenkaan ole kovin mustavalkoinen. Voiko pankkiryöstössä nähdä oikeutuksen, miten kaiken pitäisi päättyä? Elokuva jättää katsojan tuumimaan kysymyksiä, joihin ei ole helppoja vastauksia. Taitava tarina sai ilmestyessään runsain määrin kehuja ja muun muassa neljä Oscar-ehdokkuutta, mutta suurta pystimagneettia filmistä ei tullut. Se on silti selvästi vuotensa ensi-iltojen parhaimmistoa.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti