torstai 9. kesäkuuta 2022

Smoke (1995)

Ohjannut Wayne Wang
Saksa, Japani & USA 1995, 112 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Harvey Keitel, William Hurt, Harold Perrineau

Time creeps in its petty pace.

Tupakkakauppias Auggie Wrenin (Keitel) liike Brooklynissa on kulmakunnan kavereiden kohtauspaikka. Auggien kesäpäivät muuttuvat entistäkin hikisemmiksi, kun entinen heila tulee kylään ja väittää Auggien olevan hänen teinityttärensä isä. Samaan aikaan kaupan asiakas ja Auggien ystävä, kirjailija Paul Benjamin (Hurt) tutustuu teinipoika Rashidiin (Perrineau), joka kaipaa isähahmoa. Kuka pelastaa ja kenet?

Smoke on tavallisten tarinoiden kudelma. Ihmiskohtalot kietoutuvat taitavasti toisiinsa ja henkilöiden välillä vallitsee lämmin luottamus, vaikka palturiakin puhutaan suut ja silmät täyteen. Isät, lapset ja yksinäiset, kaikki sattuman yhdistämät sielut kannattelevat kauniisti toisiaan. Pieniä tarinoita kuunnellessa ajantaju hämärtyy ja todellisuuskin hieman taipuu. Kylläpä onkin kauniin korutonta tavallisen elämän kauneutta, suoraan New Yorkin pölyisiltä kaduilta! Savuakaan ei sovi unohtaa, sillä nimeä enteilevästi sitä piisaa. Elokuvaa katsoessa huomaa, että entisaikanakin monien ihmisten taskuun piirtyi neliönmallinen jälki: ei kuitenkaan älypuhelimesta, vaan tupakka-askista.

Kirjailija Paul Austerin (1947─) käsikirjoitus on savuisen tunnelmallinen sekä tarkka ja lempeä. Wayne Wang (1949─) puolestaan kuljettaa mukavasti polveilevaa kertomusta taitavalla rytmillä. Kansainvälisenä indie-tuotantona valmistunut elokuva puri katsojiin ja kriitikoihin, ja elokuva menestyi Berliinin filmijuhlilla saakka. Monista tarinoista ja näyttelijöiden improvisoimista keskusteluista syntyi nopeasti jatko-osa Blue in the Face (1995), joka ei kuitenkaan saavuttanut Smoken veroista ylistystä.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti