keskiviikko 29. kesäkuuta 2022

Kundun (1997)

Ohjannut Martin Scorsese
Monaco, Marokko & USA 1997, 134 min.
Draama, Biografia, Historia
Pääosissa: Tenzin Thuthob Tsarong, Gyurme Tethong

Are you the Lord Buddha?

Kundun on Hollywood-elokuva dalai-lamasta ja Tiibetin lähihistoriasta. Elokuva kertoo nykyisen eli 14. dalai-laman (mm. Tsarong, Tethong) tarinan lapsuudesta aikuistumisen päiviin. Kertomus alkaa siitä, kun tavallisen maanviljelijäperheen kuopus Tenzin tunnistetaan uudeksi Buddhan ruumiillistumaksi. Nuorukaiseksi varttuva Tenzin kasvaa valtionjohtajan rooliin ja viisauteen, mutta lopulta mahtava Kiina on Tiibetille liikaa. Dalai-laman maanpako Intiaan on väistämätön.

Buddhalaisen Tiibetin osa on vuosisatojen kuluessa ollut vaikea. Mao Zedongin johtama valloitus, jota elokuvassakin tarkastellaan, on johtanut nykypäivän tulenarkaan tilanteeseen. Tiibet on edelleen autonominen osa Kiinaa, mutta itsenäisyysliike elää: siksi kiinalaiset suhtautuvat vihamielisesti maan henkisenä ja poliittisena johtajana pidettyyn dalai-lamaan. Kundun kuvaa 1900-luvun kehityskulkua melko yksipuolisesti, mutta ainakin selkeästi. Kaikesta näkee, että elokuva on suunnattu "länsimaisille" yleisöille. Esimerkiksi puhuttuna kielenä on hölmösti, tosin yllätyksettömästi, englanti.

Vaikka Kundun tavoittelee suuria yleisöjä, se ei ollut aikanaan kummoinenkaan menestys. Filmi on kiistämättä hieman outolintu Martin Scorsesen tuotannossa. Tarina ontuu monin tavoin, mutta ansioitakin löytyy. Luottoleikkaaja Thelma Schoonmakerin taitava jälki on tuttuun tapaan laadukasta ja visuaalisesti elokuvaa voi pitää varsin onnistuneena. Kuvallisista ansioistaan (mm. kuvaus, puvustus) elokuva sai nipun Oscar-ehdokkuuksia ja hieman menestystä muissakin palkintogaaloissa. Kuvaaja Roger Deakinsin ohella kehuja sai säveltäjä Philip Glass. Hypnoottiset musiikit luovat taianomaisen mystisen tunnelman, joka istuu mielikuvaan dalai-laman myyttisestä aurasta.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti