lauantai 11. kesäkuuta 2022

L.A. Confidential (1997)

Ohjannut Curtis Hanson
USA 1997, 138 min.
Rikos, Draama, Mysteeri
Pääosissa: Guy Pearce, Russell Crowe, Kevin Spacey, Kim Basinger, James Cromwell

Some men get the world.

Tähtien kaupungin kimaltavan pinnan alla muhii karmeita salaisuuksia. Glamouriin tulee vaarallinen särö, kun paikallisessa kuppilassa tapahtuu joukkomurha. Tapausta ryhtyy tutkimaan kolme kyttää: oikeudentajuinen Edmund Exley (Pearce), räjähdysaltis kuumakalle Wendell White (Crowe) ja mainetta himoava Jack Vincennes (Spacey). Jokaisella on oma käsityksensä siitä, miten tapaus ratkaistaan ja millainen oikeus syyllisiä odottaa.

James Ellroyn samannimiseen romaaniin (1990) perustuva elokuva on neo-noiria terävimmillään. Elokuvassa on kaikki klassisen film noirin ainekset, mutta filmi ei tunnu pelkältä pastissilta. Vanhoista aineksista syntyy jotain uutta ja oman aikansa hengen mukaista. Oscarilla palkittu käsikirjoitus on jännittävä ja kunkin päähenkilön kehityskaari tuntuu herkulliselta. Hahmot eivät olekaan niin mustavalkoisia, kuin alussa vahvasti korostetaan. Yllätyksiä on luvassa!

L.A. Confidential sijoittuu tyylikkääseen 1950-luvun miljööseen, mutta toisin kuin film noireissa, maailma on värikäs ja verinen. Jutussa ei ole kyse vain muutamista likaisista seteleistä, vaan paljastuva korruptio liittyy prostituutioon, huumeisiin, laulaviin aseisiin ja tietysti myös Hollywoodin pimeästä puolesta elantonsa ammentaviin juorutoimittajiin. Elokuva sai aikanaan mairittelevat arviot kriitikoilta ja maine aikansa rikosklassikkona on vuosien varrella kasvanut kohisten.
 
Pisteytys: 8/10

2 kommenttia:

  1. Mitä mieltä olit Kim Basingerin roolisuorituksesta tässä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidin siitä, miten lähtökohtana oli Veronica Lake ja ylipäätään tietyt film noirin naishahmot, mutta Basingerin rooli kasvoi silti aivan omanlaisekseen. Ei jäänyt köyhäksi kopioinniksi. Oscarinsa ansaitsi!

      -Veikka
      (mikäköhän tässä bloggerissa tällä kertaa rienaa, kun kirjautuneena pääsen käsiksi ainoastaan dashboardiin...)

      Poista