keskiviikko 12. tammikuuta 2022

Say Anything... ─ Loistokaveri (1989)

Ohjannut Cameron Crowe
USA 1989, 100 min.
Romantiikka, Draama, Komedia
Pääosissa: John Cusack, Ione Skye, John Mahoney
 
I gave her my heart and she gave me a pen.
 
High schoolista valmistunut lusmuilija Lloyd (Cusack) rakastuu koulun mallioppilaaseen Dianeen (Skye). Lloyd haluaa omistaa elämänsä potkunyrkkeilylle ja Dianen lempimiselle, mutta Dianen isä James (Mahoney) toivoo tyttärelleen parempaa tulevaisuutta ja kumppania, jolla on tiedossa järkevä ammatti. Onko Dianen pakko valita uran ja lemmen väliltä?

Loistokaveri on hyväntahtoinen teiniromanssi, joka poikkeaa lajinsa valtavirrasta sympaattisuutensa vuoksi. Temaattisesti elokuva ei ole ainutkertainen, sillä varsin moni muukin elokuva käsittelee high schoolin päättymistä ja oman paikkansa etsimistä nuoruuden myrskyissä. Aikakauden verrokkina mainittakoot esimerkiksi Vaihdetaan vapaalle Ferris (1986). Mutta siinä missä Ferris nousee sankariksi ärsyttävässä kaikkivoipaisuudessaan, Loistokaveri luottaa pehmeään tunnelmaan ja päähenkilön viehättävään herkkyyteen. Lloydin lämpö on saanut monet nuoret sydämet läpättämään!

Cameron Crowen esikoisohjaus on myös Crowen käsikirjoittama. Miehen kynästä oli jo aiemmin syntynyt high school -komedia Kuumat kinkut (1982) sekä sen jatko-osa Hurjaa elämää (1984). Loistokaveri on vielä Kuumia kinkkujakin kiltimpi, mutta molempia filmejä yhdistää tietty herttaisuus. Vaikka Loistokaveri on sittemmin poistettu 1001-listalta (v. 2013), on teos jäänyt elokuvahistoriaan ikonisten kohtaustensa ansiosta. Ikimuistoisin on oheisessa kuvassakin esiintyvä boombox-hetki, jota on jäljitelty yhdessä jos toisessakin elokuvassa ja sarjassa. Mankat ovat muutenkin leffan parasta antia, sillä elokuvan kasari-soundtrack on viehättävää kutu-jumputtelua.
 
Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti