perjantai 28. tammikuuta 2022

Xi yan ─ Hääjuhla (1993)

Ohjannut Ang Lee
Taiwan & USA 1993, 196 min.
Komedia, Draama, Romantiikka
Pääosissa: Winston Chao, May Chin, Mitchell Lichtenstein

Till sickness and death!

Wai-Tung (Chao) viettää onnellista elämää Manhattanilla miehensä Simonin (Lichtenstein) kanssa. Valitettavasti Wai-Tung ei uskalla kertoa vanhemmilleen homoudestaan ja joutuu siksi jatkuvasti täyttämään vanhusten mieliksi deittiprofiileita. Lopulta Wai-Tung päätyy kulissiliittoon oleskelulupaa tarvitsevan vuokralaisensa Wei-Wein (Chin) kanssa. Tietysti Wai-Tungin vanhemmat hyppäävät Kiinassa lentokoneeseen ja ottavat ohjat massiivisista hääjärjestelyistä käsiinsä.
 
Hääjuhla (engl The Wedding Banquet) on hieman kömpelö, mutta lämminhenkinen romanttinen komedia. Tuntuu pahalta, että homoudesta puhutaan tämän tästä normaalin vastakohtana, vaikka elokuva ei sillä kannalla olekaan ─ se nyt vain oli tuota aikaa. Lopulta totuus onneksi osittain tulee ilmi ja kaikki löytävät onnen tavalla tai toisella. Homouden ja erilaisten perheiden ohella elokuva tutkiskelee Kiinan ja Yhdysvaltojen välisiä kulttuurieroja niin juhlimisessa kuin vanhemmuudessakin.

Ang Lee (1954─) aloitti ohjausuransa kolmella isyyttä käsittelevällä draamakomedialla, joista Hääjuhla on toinen. Elokuva menestyi erinomaisesti niin Taiwanissa, Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin: näyttävin palkinto oli Berliinin Kultainen karhu. Hääjuhlan myötä Leen tie Hollywoodin isoille areenoille oli avattu, ja sittemmin menestyksekkäälle uralle on mahtunut romantiikan ja draaman kylkiäisiksi niin toimintaa kuin maagista realismiakin. 1001-listalla Leen teoksia on tällä hetkellä laskujeni mukaan tulossa vielä neljä kappaletta.
 
Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti