torstai 25. marraskuuta 2021

Wong Fei Hung ─ Olipa kerran Kiinassa (1991)

Ohjannut Tsui Hark
Hongkong 1991, 134 min.
Toiminta, Seikkailu, Historia
Pääosissa: Jet Li, Jacky Cheung, Rosamund Kwan

No matter how good our kung-fu is, it will never defeat guns.

Olipa kerran Kiinassa (engl. Once Upon a Time in China) aloittaa Tsui Harkin (1951─) kuuluisan kungfu-elokuvien sarjan. Erinomaisesti menestynyt avausosa on sittemmin jatkunut tv-sarjalla ja viidellä elokuvalla, joista viimeisin ilmestyi 1997. Koko sarjan päähenkilö on todellisuudessakin elänyt kungfu-mestari, kansanparantaja ja kiinalainen sankari Wong Fei-hung (1847─1925), jota sarjan ensimmäisissä elokuvissa näyttelee wushu-mestari Jet Li (1963─).
 
Elokuva sijoittuu 1800-luvun loppupuolelle, oopiumisotien jälkeisiin vuosiin, jolloin kiinalaissatamat kuhisevat brittejä ja jenkkejä. Muuttuva maailma tuo eteen yhteenottoja, eikä entiseen ole enää paluuta. Tämän saa oppia myös kotimaataan rakastava Wong Fei-hung. Ulkomaailman kohtaaminen on teemana kiinnostava, mutta syvempi tarina ei kuitenkaan vedä vertoja ällistyttävän taitaville taistelukohtauksille, jotka ovat kuin ihmeellistä tanssia. Kungfu-viihdettä piisaa!

Vauhdikkuudessaan valloittava Olipa kerran Kiinassa nousi suurmenestykseksi kotimaassaan. Maineikas elokuvasarja toimi sittemmin ponnahduslautana päätähti Jet Lin Hollywood-uralle. Toinen maailmalle lähtijä oli kulisseissa häärinyt Woo-Ping Yuen, jonka taiturimaiset taistelukoreografiat ovat ällistyttävän nerokkaita ja ehdottomasti elokuvan parasta antia Jet Lin temppuilun ohella. Sittemmin Woo-Pingin neronleimauksia on nähty esimerkiksi The Matrixissa (1999) ja Kill Bill -elokuvissa (2003, 2004). Hollywood-kungfun ystäville Olipa kerran Kiinassa lienee siis kiehtova tuttavuus.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti