tiistai 9. marraskuuta 2021

Boyz n the Hood ─ kulman kundit (1991)

Ohjannut John Singleton
USA 1991, 112 min.
Rikos, Draama
Pääosissa Cuba Gooding Jr., Laurence Fishburne, Ice Cube

You don't do shit, and you never gonna amount to shit.

Nuori Tre Styles (Gooding) varttuu isänsä kanssa Los Angelesin köyhässä ja väkivaltaisessa lähiössä. Tren arki on kuin kenen tahansa nuoren: kavereiden kanssa hengailua, orastavia ihastuksia ja tulevaisuuden haaveita. Collegeen pääsy voisi olla matkalippu pois siitä ankeasta kohtalosta, joka South Centralin pojille yleensä suodaan. Mutta kuinka käy Tren ystävien?

Boyz n the Hood kuvaa rehellisesti lähiöarkea, jossa jengiväkivalta on tavallista, lapset löytävät kadulta ruumiita ja milloin kukakin kaveriporukasta paiskataan vuorollaan nuorisovankilaan. Elokuva tuntuu edelleen ajankohtaiselta ja sähäkän energiseltä. Olipa katsoja sitten rajuun lähiöarkeen tottunut tai lintukodossa elämänsä viettänyt, elokuvan loppukaneetti vetoaa varmasti: "Increase the peace".

Hood-elokuvat käsittelevät mustien tai latinoiden hurjaa gangstaelämää lähiöissä, joissa varttumista määrittää ensisijaisesti köyhyys ja siitä kumpuava rikollisuus. Maailmanlaajuiseen menestykseen kohonnut Boyz n the Hood edustaa oivasti lajityypin kukoistusta 1990-luvulla. Hood-filmeillä on juurensa 1970-luvun blaxploitaatiossa, ja samaa sarjaa edustaa jo jamaikalaisfilmi Kingstonin kovanaama (1973). Uudemmista elokuvista tutut elementit ovat mukana esimerkiksi menestysdraamassa Moonlight (2016).

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti