maanantai 22. marraskuuta 2021

JFK ─ avoin tapaus (1991)

Ohjannut Oliver Stone
USA & Ranska 1991, 183 / 206 min.
Historia, Draama, Trilleri
Pääosissa: Kevin Costner, Gary Oldman, Tommy Lee Jones, Sissy Spacek

And who killed the President?

Yhdysvaltain presidentti John F. Kennedy salamurhattiin Teksasissa 22. marraskuuta vuonna 1963. Murhasta pidätettiin marxisti Lee Harvey Oswald (Oldman), mutta piirisyyttäjä Jim Garrisonilla (Costner) on vahva epäilys laajemmasta salaliitosta. Garrisonin tiimin tutkimukset uppoutuvat syvälle marraskuisen päivän vaiettuihin mysteereihin: oliko ampujia sittenkin useampi, miksi kaikkia silminnäkijöitä ei kuulusteltu kunnolla ─ ja kuka todellisuudessa oli presidentin murhan takana?

Tositapahtumiin kytkeytyvä JFK on dramatisoitu perustuen Jim Garrisonin samannimisen kirjaan (1988) sekä salaliittoihin erikoistuneen toimittaja Jim Marrsin teokseen Crossfire: The Plot that Killed Kennedy (1989). Kennedyn salamurhaan kytkeytyvien tapahtumien todellista luonnetta ei välttämättä koskaan saada täysin aukottomasti selville, mutta juuri spekulointi-intoa herättävä mysteeri tekee elokuvasta niin mielenkiintoisen. JFK osoittaa, miten haastavaa ja moniulotteista on tutkia menneisyyteen jääneitä tapahtumia vaillinaisin johtolangoin.
 
Kovalla tähtikaartilla vahvistettu JFK oli ilmestymisvuotensa suurimpia kassamagneetteja, joka menestyi myös palkintogaaloissa. Kahdeksasta Oscar-ehdokkuudesta filmi voitti lopulta parhaan kuvauksen ja leikkauksen pystit. Laadukkaasti toteutettu JFK ansaitsi palkintonsa, sillä trillerimäisyys ja tarinan jouhevuus pysyvät yllä huimasta pituudesta huolimatta. Hienoinen tiivistäminen toki ei olisi ollut pahitteeksi, vaikka vangitseva filmi ei ehdikään puuduttaa pahasti. Liiemmin tyhjäkäyntiä ei ole edes ohjaajan versiossa, jonka mitta ulottuu kolmeen ja puoleen tuntiin.
 
Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti