tiistai 30. marraskuuta 2021

My Own Private Idaho ─ Matkalla Idahoon (1991)

Ohjannut Gus Van Sant
USA 1991, 104 min.
Draama
Pääosissa: River Phoenix, Keanu Reeves
 
This road never ends.
 
Matkalla Idahoon kertoo nuorista prostituoiduista Mikestä (Phoenix) ja Scottista (Reeves), jotka lähtevät kohti Idahoa etsimään Miken äitiä. Scottiin rakastunut Mike on herkkä nuorukainen, joka sairastaa stressiperäistä narkolepsiaa. Hyväosainen Scott viettää katuelämää vain huvikseen: ei aikaakaan, kun hän rakastuu ja seikkailut Miken kanssa saavat jäädä.

William Shakespearen Henrik IV-V -näytelmistä (n. 1597─1599) inspiraationsa saanut tarina ei juuri muistuta klassisia Shakespeare-tulkintoja (vrt. Falstaff, 1965). Mutta kuten Shakespearen näytelmissä, myös tässä elokuvassa on kiehtovia henkilökuvia ja hahmojen välisiä jännitteitä. Varsinkin Miken toivoton rakkaus, äidinkaipuu ja elämän vähäiset vaihtoehdot koskettavat. Toisin on Scottin laita, sillä hyvistä lähtökohdista ponnistavaa poikaa odottaa suuri perintö ja heteronormatiivinen tulevaisuus.

Matkalla Idahoon edustaa 1990-luvun alun New Queer Cineman eli queer-elokuvien uutta aaltoa, joka oli merkittävä askel matkalla kohti valtavirtaelokuvien monipuolistumista. Eipä Hollywood-elokuvien massa toki vieläkään ole niin moninaista kuin sen soisi olevan, vaikka kehitystä onkin tapahtunut. Oman aikansa kontekstissa, AIDS-paniikin aikakaudella ja homoihin kohdistuvien ennakkoluulojen yhä vallitessa, Matkalla Idahoon on rohkea elokuva. Välittömästi ja lempeästi hahmojaan käsittelevä filmi on sittemmin muodostunut kulttiklassikoksi eritoten LBGTQ+-yhteisöissä.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti