maanantai 29. kesäkuuta 2020

Shao Lin san shi liu fang - Shaolinin 36. kammio (1978)

Ohjannut Liu Chia-Liang
Hong Kong 1978,  116 min.
Toiminta
Pääosissa: Gordon Liu, Liu Chia Yung, Liu Chia-Liang

Where did you learn kung fu?
Opiskelijanuorukaisen (Gordon Liu) elämä muuttuu, kun mantsurialaiset joukot surmaavat raa'asti hänen perheensä. Kosto mielessään miekkonen suuntaa Shaolinin temppeliin opiskelemaan kungfu-taistelua, vaikka koulutus osoittautuukin työlääksi. Mutta jos on sinnikäs, nöyrä ja nopea oppimaan, taidot karttuvat vauhdilla. Lopulta nuorukainen aateloidaan munkkinimellä San Te, ja tuota pikaa kungfu-mestari on valmis kohtaamaan jälleen vanhat vihollisensa.

Shaolinin 36. kammio (engl. The 36th Chamber of Shaolin) on taistelulajien juurille palaava kungfu-klassikko. Löyhästi todelliseen San Te -munkkiin pohjautuva päähenkiö on kerta kaikkiaan onnistunut sankarihahmo: on sangen viihdyttävää seurata, miten viattomasta, hieman kömpelöstä nuorukaisesta kuoriutuu taiturimainen taistelumestari ja paha saa takuuvarmasti palkkansa. Lopputuleman saattaa herkästi arvata, mutta jännitys on silti kohdillaan ja salaperäisen temppelin raskaat harjoitukset nostattavat hien pintaan kotikatsomossakin.

Kungfu-filmeistään tunnetun Shaw Brothers -tuotantoyhtiön menestysraina on säilyttänyt hyvän maineensa, ja sitä pidetään edelleen aivan syystäkin lajityyppinsä mestariteoksena. Kungfu-rooleistaan tunnetun Gordon Liun tie tähtiin ja maailmanlaajuiseen maineeseen avautui juuri tämän elokuvan myötä. Samoin ohjaaja Liu Chia-Liang vakiinnutti arvostetun asemansa lajityypin työmyyränä. Gordon Liun intensiivinen roolisuoritus on koko filmin kiintopiste, vaikka ei sovi väheksyä myöskään komeita puitteita, joissa seikkailu tapahtuu. Oivaa toimintaa!

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti