maanantai 15. kesäkuuta 2020

Days of Heaven - Onnellisten aika (1978)

Ohjannut Terrence Malick
USA 1978, 94 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Richard Gere, Brooke Adams, Linda Manz, Sam Shepard

Your sister keep you warm at night, does she?
1910-luvun Yhdysvalloissa köyhä Bill (Gere) kiertää maata töiden perässä. Mukana kulkevat sisar Linda (Manz) ja heila Abby (Adams), joka myös esitellään vieraille Billin sisarena. Kun vauras farmari (Shepard) kosiskelee Abbya, antaa Bill liitolle siunauksensa. Kosijan mahtava omaisuus voisi tehdä loppuelämästä ruusuisemman kulkea, mutta omien tunteiden piilottaminen on vaikeaa.

Onnellisten aika taltioi kiinnostavaa ajankuvaa viime vuosisadan alun Yhdysvalloista. Symbolinen tarina on kertojaääntä myöten samankaltainen kuin Terrence Malickin edellinen ohjaustyö Julma maa (1973), mutta kuitenkin selvästi erilainen, oma teoksensa. Tässäkin elokuvassa epäsovinnainen pariskunta kiertää maata, hyvä ja paha sekoittuvat, rikokset vain tapahtuvat ja kaidalla polulla pysyminen on mahdotonta. Kolmiodraaman syventyessä helvetti pääsee irti.

Néstor Almendrosin upeasti kuvaama Onnellisten aika palkittiin täysin ansaitusti kuvaus-Oscarilla. Elokuva on lähes täysin kuvattu aamuruskon ja auringonlaskun aikoihin, mikä toki teki työskentelystä perin haastavaa. Henkeäsalpaava lopputulos on kuitenkin vaivannäön arvoinen. Ennio Morricone puolestaan sai elokuvasta ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa: haikeat musiikit viimeistelevät suurten tunteiden maaaseutukuvaelman kauniisti. Tyylikäs teos!

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti