perjantai 5. kesäkuuta 2020

Annie Hall (1977)

Ohjannut Woody Allen
USA 1977, 193 min.
Romantiikka, Komedia, Draama
Pääosissa: Woody Allen, Diane Keaton

A relationship, I think, is like a shark.
Koomikko Alvy Singer (Allen) ja laulajaksi halajava Annie Hall (Keaton) uppoutuvat auvoisaan romanssiin, mutta lopulta suhde ajautuu karille. Hermostunut Alvy yrittää ymmärtää suhteen päättymistä ja sitä, miten koko suhde edes sai alkunsa ja tapahtui ─ samaan aikaan Annie etsii jo onneaan toisaalta. Neuroottisen itsetutkiskeleva analyysi keskittyy tiukasti tarinan päähenkilöihin, joiden kautta käsitellään ylipäätään parisuhteiden mieltä ja mielettömyyttä.

Annie Hall oli Woody Allenin lopullinen läpimurto, joka palkittiin neljällä Oscarilla. Käsikirjoitus, ohjaus ja upea Diane Keaton ansaitsivat ehdottomasti pystinsä, eikä parhaan elokuvan palkinnossakaan ole valittamista (paitsi intohimoisimmilla Star Wars -faneilla). Alun perin Allenin tarkoituksena ei ollut tehdä Annie Hall -nimistä romanttista komediaa, vaan monissa aikatasoissa ja eri genreissä liikkuva murhamysteeri. Leikkausvaiheessa välähti parempi idea, ja kuvatusta materiaalista syntyi omaperäinen, rakkauden epävarmuutta käsittelevä elokuva.

Ilmestyessään Annie Hall oli kaikessa kokeellisuudessaan vielä erikoisempi elokuva kuin nykyään, jos toki filmi on ainutlaatuinen edelleenkin. Kuten jo todettua, uskaliaan luova elokuva otettiin kuitenkin vastaan ylistäen. Annie Hall hyödyntää lukemattomia kerrontakeinoja ja aikatasoja, mutta tarina kulkee silti eteenpäin suorastaan ihailtavan sulavasti. Verbaalikomiikkaa tykitellään välillä niin vauhdikkaasti, ettei yhdelle vitsille miltei ehdi nauraa, kun seuraava on jo lausuttu! Siksi Annie Hall on helposti useamman katselukerran kestävä ja ajaton elokuva.

Pisteytys:
9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti