torstai 25. kesäkuuta 2020

Grease (1978)

Ohjannut Randal Kleiser
USA 1978, 110 min.
Musikaali, Romantiikka
Pääosissa: John Travolta, Olivia Newton-John, Stockard Channing, Jeff Conaway

Love is a many-splendored thing.
Vuoden 1958 kesä on ohi ja kesäromanssit päättyvät haikeisiin tunnelmiin. Erään high schoolin rasvalettijengi aloittaa viimeisen lukukautensa riehakkaasti, vaikkakin kovanaama Danny (Travolta) haikailee salaa kesärakkautensa Sandyn (Newton-John) perään. Sattumalta Sandysta tulee Dannyn koulutoveri, mutta kuinka kiltti tyttö sopii vallattoman porukan jatkoksi?

Hittifilmiksi raketin lailla singahtanut Grease on iloisen huoletonta americanaa. Aikuisten tähdittämä teinileffa oli suorastaan sensaatio, jonka edelle meni lipputuloissa mitaten ainoastaan Teräsmies (1978). Grease on tasapainoinen sekoitus tarttuvia lauluja, romantiikkaa ja aikanaan suosittua fiftarinostalgiaa. Menoa ja meininkiä riittää niin paljon, ettei juonen "mutkat suoriksi" -tyylistä voi pahemmin harmistua. Suosittu filmi sai sittemmin jatko-osansa (1982), tosin eri tähtikaartilla. Huhut kertovat, että Greasen prequel on parasta aikaa työn alla.

Grease on pehmeää pumpulia, josta kertoo jo John Travoltan rooli kovis-Dannyna, perheystävällisenä versiona Lauantai-illan huuman (1977) pullistelijasta. Dannyn ja Sandyn rakkauskuvio on silmiinpistävän outo muuttumisleikki, vaikka toisaalta se heijastaakin teini-iän paineita ryhmään kuulumisesta ja samanaikaisesta oman äänen etsimisestä. Lopulta taitaa kuitenkin olla elokuvan etu, ettei juonta oteta liian vakavasti. Päälleliimattu sanoma pilaisi koko jutun ─ mutta silti jäin kaipaamaan kerronnalta jotain lisää.

Pisteytys:
6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti