keskiviikko 1. heinäkuuta 2020

Kesäkuun elokuvat 2020

They Shall Not Grow Old
Ohjannut Peter Jackson
Iso-Britannia & Uusi-Seelanti 2018, 99 min.
Dokumentti, Sota, Historia





Peter Jacksonin dokumentti kuvaa ensimmäistä maailmansotaa brittisotilaiden näkökulmasta. Elokuva on koostettu restauroidusta aikalaismateriaalista ja jälkikäteen tehdyistä haastatteluista. Nuoret miehet lähtivät sankarireissulle kuolemattomina, mutta liian moni kohtasi loppunsa haisevassa mutakuopassa ja jäi sille tielleen ─ välillä toki on rauhallisempaa, jolloin nuorukaiset ehtivät juoda teetä ja kertoa riettaita vitsejä. Dokumentti on arvokas teos ja se on luotu pieteetillä. Jäin kaipaamaan lyhyttä pohdintaa käytetystä lähdemateriaalista (ts. kuka sen on tehnyt ja miksi), vaikka anonyymiteetti onkin tietoinen valinta.

Pisteytys: 8/10

Sciuscià - Viattomat
Ohjannut Vittorio De Sica
Italia 1946, 87 min.
Draama, Rikos
Pääosissa: Franco Interlenghi, Rinaldo Smordoni




Vittorio De Sican neorealistinen klassikko sijoittuu sotienjälkeiseen Italiaan. Kaksi köyhää lasta tienaa elantoaan kengänkiillottajina ja haaveissa siintää yhteisen hevosen hankinta. Pojat kuitenkin paiskataan tyrmään, eivätkä aikuiset tunnu ymmärtävän mistään mitään. Koskettava draama voitti kaikkien aikojen ensimmäisen vieraskielisen elokuvan Oscarin vuonna 1948, joskin pysti vielä tuolloin kulki erikoispalkinnon nimellä.

Pisteytys: 8/10

Jaws 2 - Tappajahai 2
Ohjannut Jeannot Szwarc
USA 1978, 116 min.
Jännitys, Trilleri
Pääosissa: Roy Scheider, Lorraine Gary, Murray Hamilton




Koska Tappajahai (1975) oli valtava menestys, oli sille tietenkin tehtävä jatko-osa. Elokuva jatkaa suoraan edeltäjänsä tarinaa: jättihai uhkaa jälleen iloista kesäkaupunkia, mutta harva ottaa vaaran tosissaan ─ aiemmasta verilöylystä huolimatta. Elokuva pyrkii Steven Spielbergin tyyliin, mutta rytmi ei toimi samalla tavalla. Joka tapauksesta tästäkin elokuvasta tuli kassamagneetti. Hieman heikosta maineestaan huolimatta filmi välttää kyllä ihan hyvin kevyeksi kesäleffaksi.

Pisteytys: 6/10

What We Do in the Shadows
Ohjannut Jemaine Clement & Taika Waititi
Uusi-Seelanti 2014, 86 min.
Komedia, Kauhu
Pääosissa: Taika Waititi, Jemaine Clement, Jonny Brugh




Taika Waititin sketsimäinen kauhukomedia nojaa yksinkertaiseen, mutta nokkelaan huumoriin. Tyylilajina toimii mockumentary eli muka-dokumentti: kameramiehet taltioivat persoonallisten vampyyrikämppisten (mm. Waititi itse) elämää, johon kuuluu niin tiskeistä riitelyä kuin verenhimoista saalistamistakin, bilettämistä unohtamatta. Mukaan mahtuu ripaus tragediaakin. Hilpeästä elokuvasta tuli sen verran suosittu, että tarinasta tehtiin samanniminen tv-sarja (2019).

Pisteytys: 8/10

Heisei tanuki gassen ponpoko - Pom Poko
Ohjannut Isao Takahata
Japani 1994, 119 min.
Animaatio, Fantasia, Komedia, Draama
Pääosissa: Shinchô Kokontei, Makato Nonomura, Yuriko Ishida



Ihmisillä on tietty käsitys supikoirista ja niiden ulkomuodosta, mutta tosiasiassa nuo laiskanpulskeat eläimet ovat taitavia muodonmuuttajia. Joukko supikoiria ryhtyy kehittämään salaperäisiä taitojaan, sillä kotimetsää uhkaavat ihmisten röyhkeät rakennustoimet. Voisivatko ihmiset ja supikoirat kuitenkin oppia elämään rinnakkain toisiaan kunnioittaen? Isao Takahatan kumma ja sympaattinen animaatio on hieman turhan pitkä, mutta hauska erikoisuus studio Ghiblin tuotannossa.

Pisteytys: 7/10

Mimi wo sumaseba - Sydämen kuiskaus
Ohjannut Yoshifumi Kondô
Japani 1995, 111 min.
Animaatio, Draama, Romantiikka
Pääosissa: Yoko Honna, Issey Takahashi




Sydämen kuiskaus (engl. Whisper of the Heart) käsittelee teini-iän tunnemyrskyjä ja aikuistumista. Omien haaveiden etsiminen, taitojen kokeilu ja nuori romanssi sisältävät suuria tunteita laidasta laitaan. Ailahteleva ryöpytys tuntuu hieman liiankin voimakkaalta, eikä tarina oikein koskettanut. Olenko muka jo unohtanut, millasta se kaikki olikaan? Mangaan perustuvan filmin käsikirjoittajana toimi Hayao Miyazaki.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti