tiistai 7. heinäkuuta 2020

Breaking Away - Fillarijengi (1979)

Ohjannut Peter Yates
USA 1979, 101 min.
Komedia, Draama, Romantiikka
Pääosissa: Dennis Christopher, Dennis Quaid, Daniel Stern, Jackie Earle Haley

Italianos, like the nightingales they sing. Like the eagles they fly!
Pikkukaupungin poikajoukko viettää kesän auvoisia päiviä, mutta loman jälkeen edessä on valinta työelämän tai collegen välillä. Pyöräilyä intohimoisesti harrastava Dave (Christopher) on hurahtanut italialaiseen elämäntyyliin, ja etsii eurooppalaisten vaikutteiden kautta sisintään. Muut toverukset keskittyvät painiskelemaan kotikaupunkinsa määrittämän työläisidentiteetin parissa, jota kukkoilevat collegenuoret jatkuvasti haastavat.

Pikkubudjetilla tehty Fillarijengi nousi ilmestyttyään suosioon, jonka volyymi yllätti taatusti tekijänsäkin. Elokuvasta kasvoi ilmestymisvuotensa hittielokuva, joka oli jopa ehdolla parhaan elokuvan Oscarin saajaksi. Parhaan käsikirjoituksen Oscarilla palkitun elokuvan menestyksen salaisuus piileekin juuri oivassa tarinassa. Taattu hyvän mielen kertomus huipentuu lopulta miellyttävään katharsikseen, mutta Fillarijengissä ei ole kyse vain kepeästä kesäkisasta.

Fillarijengi käsittelee tasapainoisesti aikuistumista, identiteettiä ja itsensä etsimistä: päähenkilö Dave ei tunne isänsä maailmaa omakseen, eikä college vaikuta sen paremmalta ─ omaa tietä on vain etsittävä itse. Idea ei ole ennenkuulumaton, mutta kyllähän näitä ajattomia aihioita käsitteleviä tarinoita maailmaan mahtuu, varsinkin, kun kerronta on näin ytimekästä ja kevyttä. Fillarijengi onnistuu käsittelemään teemojaan tosissaan, mutta kuitenkin kesäleffalle soveliaalla ilolla.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti