keskiviikko 15. heinäkuuta 2020

Manhattan (1979)

Ohjannut Woody Allen
USA 1979, 96 min.
Komedia, Draama, Romantiikka
Pääosissa: Woody Allen, Diane Keaton, Michael Murphy, Mariel Hemingway, Meryl Streep

Why is life worth living? It's a very good question.
Rosoisten unelmien paratiisissa New Yorkissa elää keski-ikäinen Isaac (Allen), kahdesti eronnut tv-käsikirjoittaja, joka ei saa tyydytystä työstään saati parisuhteestaan. Isaac heilastelee alaikäisen Tracyn (Hemingway) kanssa, mutta kohdattuaan ystävänsä Yalen (Murphy) salarakkaan Maryn (Keaton), maailma näyttää jälleen ruusunpunaiselta ja kotikaupunki paljastaa kauniit kasvonsa.

Woody Allenin menestysfilmissä urbaani kaupunkimaisema tarjoilee parastaan. Kauniisti kuvattu Manhattan on hellä rakkauskirje New Yorkille. Juonellisesti elokuva käsittelee samankaltaisia ideoita kuin Allenin edellismenestys Annie Hall (1977), sillä tässäkin teoksessa on läsnä elementtejä Allenin sukupolven tai ikäluokan parisuhdekäsityksistä. Kuitenkin Manhattan keskittyy pikemminkin käsittelemään unelmia ja sydämensä äänen kuuntelua.

Mainiosti menestynyt Manhattan on yhä yksi Allenin arvostetuimmista teoksista, ja aivan syystäkin. Tarina on hauska ja polveileva, mutta punainen lanka säilyy, vaikka kertomus aaltoileekin. New Yorkin karua kauneutta ei voine ylistää tarpeeksi, sillä Manhattan saa jopa muovipussitkin tanssimaan romanttista valssiaan. Nykypäivänä Allenin hahmon Isaacin suhde itseään henkisesti kypsempään teinityttöön tuntuu kyllä jokseenkin vaivaannuttavalta, liekö se ollut sitä vielä aikanaan?

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti