keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Helmikuun elokuvat 2013

James and the Giant Peach - James ja jättipersikka
Ohjannut Henry Selick
Iso-Britannia & USA 1996, 79 min.
Animaatio, Seikkailu
Pääosissa: Paul Terry, Simon Callow, Richard Dreyfuss, Jane Leeves, Susan Saradon




Orpolapsi James (Terry) viettää kolkkoa elämää hirviömäisten tätiensä luona. Pelastukseksi osoittautuu pihapuuhun kasvava jättipersikka, joka vie Jamesin hurjaan seikkailuun kohti unelmien New Yorkia. James ja jättipersikka on hellyyttävä filmi, jonka mielikuvituksellinen tarina etenee leikkien logiikalla. Vaikka elokuva onkin viehättävä ja valtavirta-animaatioista poikkeava, ei tämä silti tarjoa suuria mindblow-elämyksiä.

Pisteytys: 6/10

Metropia
Ohjannut Tarik Saleh
Ruotsi, Tanska, Norja & Suomi 2009, 86 min.
Animaatio, Trilleri
Pääosissa: Vincent Gallo, Juliette Lewis, Udo Kier




Lähitulevaisuuden Eurooppa on synkkä paikka. Trexx-yhtymän hallitsemat metroverkot yhdistävät koko Eurooppaa, isoveli valvoo ajatuksia ja maahanmuuttajat kilpailevat tosi-tv-sarjassa turvapaikoista. Tasaisen tylsää arkea elävä Patrick (Gallo) havahtuu kuulemiinsa outoihin ääniin metrotunnelissa. Pian salaliittoteoriat alkavat paljastua. Metropian juoni etenee paikoin epäloogisesti ja töksähdellen, mutta sekin tuntuu sopivan elokuvan erikoislaatuiseen tyyliin. Vaikka filmi onkin kaikkinensa oikein mielenkiintoinen kokonaisuus, ei hieno idea tunnu lähtevän lentoon tarpeeksi voimakkaasti. Joka tapauksessa katsomisen arvoinen elokuva.

Pisteytys: 7/10

Lincoln
Ohjannut Steven Spielberg
USA 2012, 150 min.
Draama, Historia
Pääosissa: Daniel Day-Lewis, Sally Field, David Strathairn, Joseph Gordon-Lewitt, James Spader




Suurmieshistoriasta on helppoa tehdä tylsää. Eritoten elokuvan keskittyessä Yhdysvaltain perustuslain 13. lisäykseen, lähtökohdat voivat kuulostaa tuskastuttavilta. Lincoln onnistuu kuitenkin elävöittämään lakien syntyä, vaikka jäykkyydeltä ei täysin vältytä. Paikoittain pitkät dialogit tosin vaativat rautaisia hermoja. Lincoln kannattaa katsoa erityisesti sen luoman miljöön vuoksi. Elokuvan saama lavastus-Oscar oli iloinen yllätys, sillä juuri se puoli tässä filmissä tuntuu kaikkein viehättävimmältä piirteeltä.

1001-listan mukainen arvio täällä.

Pisteytys: 7/10

Perkele! Kuvia Suomesta
Ohjannut Jörn Donner, Jaakko Talaskivi ja Erkki Seiro
Suomi 1971, 96 min.
Dokumentti
Pääosissa: Jaakko Talaskivi, Jörn Donner, Tapani Perttu






Vuosi 1970. Suomen kansalaiset pääsevät sanomaan elokuvakameralle sanottavansa niin äänestämisestä kuin arkipäivästäänkin, eri ammattien edustajia nähdään töissään, festareilla remutaan ja pikkukaupungeissa haaveillaan tulevaisuudesta. Haastattelijatiimi kiertelee Suomessa sekä Ruotsissa kartoittamassa sitä, mikä Suomea ja suomalaisuutta kuvastaa uuden vuosikymmenen alkaessa. Loistavaa ajankuvaa! Kirsikkana kakussa on vielä elokuvan ikimuistoinen soundtrack Perkele! Lauluja Suomesta.

Pisteytys: 8/10

Badding
Ohjannut Markku Pölönen
Suomi 2000, 103 min.
Draama
Pääosissa: Janne Reinikainen, Peter Franzén, Karoliina Blackburn




Badding on mielikuvituksella ja satujen taialla höystetty kuvaus Rauli Badding Somerjoen elämästä ja teoista. Nuoruuden rakkautta, ystävyyttä, yksinäisyyttä ja loppuunpalaneen taiteilijan sielunmaisemaa kuvaileva elokuva on sekä liikuttava että hauska. Erityisesti Janne Reinikaisen roolityö Baddingina on loistava.

Pisteytys: 8/10

Mustaa valkoisella
Ohjannut Jörn Donner
Suomi 1968, 95 min.
Draama
Pääosissa: Jörn Donner, Kristiina Halkola, Jukka Virtanen, Lasse Mårtensson, Liisamaija Laaksonen


Mainospäällikkö Juha Holm (Donner) vaikuttaa viettävän mallikansalaisen elämää, mutta pintaa syvemmällä kuohuu. Kun Juha heittäytyy salasuhteeseen nuoren Marian (Halkola) kanssa, avioliitto ja täydellinen perhe-elämä ovat uhattuina. Mustaa valkoisella on niitä filmejä, jotka ovat samalla älyttömän kökköjä mutta kuitenkin oudon valloittavia. Aihe on kliseinen, mutta toteutuksessa on jotain omaperäistä. Aikaansa nähden filmi on varsin rohkea, ja aiheutuipa filmin seksikohtauksista kaikenlaista jälkijupinaa. Jopa Donnerin surkea näyttelijäntyö tuntuu sopivan elokuvaan täydellisesti. Tässä filmissä on särmää ja vieläpä mielenkiintoinen palanen elokuvahistoriaa. Sekä tietenkin hauska trippi 1960-luvulle!

Pisteytys: 7/10

Cloverfield
Ohjannut Matt Reeves
USA 2008, 85 min.
Toiminta, Scifi, Trilleri
Pääosissa: Michel Stahl-David, T. J. Miller, Lizzy Caplan, Jessica Lucas, Odette Yustman, Mike Vogel




Eräänä iltana joukko ystävyksiä on kokoontunut Central Parkin tienoille viettämään Japaniin lähdössä olevan toverinsa Robin (Stahl-David) läksiäisiä. Ilta saa ikävän käänteen, kun kauempaa kaupungista kuuluu valtaisa räjähdys. Salaperäinen hyökkäys New Yorkiin muuttaa juhlaillan selviytymistaisteluksi, joka tallentuu mukana olevalle videokameralle. Cloverfieldia voisi kuvailla karkeasti yhdistelmäksi Blair Witch Projectia (1999) ja Godzillaa. Mukavaa jännitystä.

Pisteytys: 7/10

Full Metal Jacket
Ohjannut Stanley Kubrick
USA & Iso-Britannia 1987, 116 min.
Sota, Draama
Pääosissa: Matthew Modine, Vincent D'Onforio, Lee Ermey, Adam Baldwin



Full Metal Jacket on kyyninen kuvaus ihmisten typeryydestä ja sodan mielettömyydestä. Elokuvassa seurataan yhdysvaltalaisten merijalkaväen sotilaiden koulutusta ja myöhemmin myös osittain saman jengin edesottamuksia Vietnamin sodassa. Full Metal Jacket on samaan aikaan sekä huvittava että karmaiseva. Kaksinaamaisuus ja tekopyhyys ovat filmin kantavia teemoja, ja loppukohtaus on karmea kliimaksi.
 
1001-listan mukainen arvostelu täällä.

Pisteytys: 8/10

Thunderball - Pallosalama
Ohjannut Terence Young
Iso-Britannia 1965, 130 min.
Toiminta, Trilleri, Rikos
Pääosissa: Sean Connery, Claudine Auger, Adolfo Celi, Bernard Lee



Bond, James Bond on täällä taas, ja jo neljättä kertaa Conneryn tulkitsemana. Tällä kertaa Bond saa tehtäväkseen jäljittää gangsteripomo Emilo Largon, alias numero 2:n (Celi), joka pitää hallussaan Natolta kaapattuja ydinpommeja. Tiedossa on siis tuttuun tapaan räiskintää ja naisvalloituksia. Pallosalama viihdyttää, mutta ei ole Bondeista parhaimpia. Täytyy tosin myöntää, että tällä kertaa en oikein jaksanut keskittyä katseluun. Toisaalta, eipä tämä filmi ole aiemmiltakaan katselukerroilta juuri jäänyt mieleen. Vaikka Jamesin jetpack onkin niin mainio!

Pisteytys: 6/10


Stadilaista tangoa etsimässä
Ohjannut Tahvo Hirvonen
Suomi 2009, 104 min.
Dokumentti
Pääosissa: Hannu Nurmio, Antero Jakoila, Jarmo Saari, Markku Hillilä



Stadilla ja Tuomari Nurmiolla on erityinen paikka sydämessäni. Tämä dokumentti seuraa Tuomari Nurmion ja Kongontien orkesterin Tangomanifesti-levyn tekoa sekä valaisee myös helsinkiläisen tangon historiaa. Mielenkiintoista! Kannattaa katsoa, jos kiinnostaa seurata levynteon prosessia ja kurkistaa artistien takahuoneisiin. Ja totta kai suositeltavaa settiä myös Dumarista diggaileville.

Pisteytys: 8/10


The Longest Daycare
Ohjannut David Silverman
USA 2012, 5 min.
Animaatio, Lyhytelokuva, Komedia




Maggie Simpsonin päiväkotihetkestä kertova lyhytfilmi oli ehdolla Oscareiden lyhytanimaatioiden sarjassa. Ei voittanut, eikä ihme. Tätä pätkää tuntuu vaivaavan se sama, kuin Simpsoneita nykyisin muutenkin. Ihan kiva, mutta kaukana siitä ilosta, mitä keltaisen perheen edesottamukset joskus ovat olleet.

Pisteytys: 6/10

ParaNorman
Ohjanut Chris Butler & Sam Fell
USA 2012, 92 min.
Animaatio, Komedia, Seikkailu
Pääosissa: Kodi Smith-McPhee, Tucker Albrizzi, Anna Kendrick, Casey Affleck





Väärinymmärretty lapsi Norman (Smith-McPhee) näkee kuolleita kaikkialla ja jopa katselee televisiota edesmenneen mummonsa haamun kanssa. Kun noidan kirous nostattaa kuolleet haudoistaan, on Norman pikkukaupungin ainoa toivo. Aluksi hieman tökerön oloinen tarina kasvaa kivasti elokuvan edetessä, eikä ole liian ennalta-arvattava tai pliisu. Hauska pätkä, joka toi kovasti mieleen Monsteritalo-animaation vuodelta 2006. Hieman erilainen lastenleffa, joka on myös kivasti kiinni ajassaan.

Pisteytys: 7/10

Dracula: Dead and Loving It
Dracula - verevä vainaja
Ohjannut Mel Brooks
USA & Ranska 1995, 88 min.
Komedia, Kauhu
Pääosissa: Leslie Nielsen, Peter MacNicol, Steven Weber, Amy Yasbeck



Vanhan kunnon Dracula-tarinan parodiaversiota tähdittää Leslie Nielsen itse pimeyden ruhtinaana sekä mainio Peter MacNicol Renfieldina. Molemmat koheltajat ovat loistavia, mutta muutoin elokuvan idea kuulostaa huonolta - pakkohan tämä silti oli katsoa. Uskomatonta, että tällaisenkin filmin kohdalla voi pettyä! Muutamat naurut Dracula tarjosi, mutta eipä juuri muuta positiivista. Leffa olisi tosin varmasti iskenyt kuin tuhat volttia, jos tämän olisi nähnyt silloin vuonna 1995.

Pisteytys: 4/10

Groundhog Day - Päiväni murmelina
Ohjannut Harold Ramis
USA 1993, 101 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Bill Murray, Andie MacDowell, Chris Elliott





Phil Connors (Murray) on television säämies, elämäänsä tympääntynyt kyyninen kaveri. Connors joutuu työmatkalle tekemään uutisjuttua murmelipäivän perinteestä, tavoitteenaan selvitä tylsästä hommasta niin pian kuin suinkin. Jotain kummallista kuitenkin tapahtuu ja Connors joutuu elämään saman päivän kerran toisensa jälkeen. Elokuvan yksinkertainen juoni vaikuttaa tylsän ennalta-arvattavalta, mutta kokonaisuus on suorastaan nerokas. Päiväni murmelina on kepeää viihdettä, joka pitää sisällään sopivan syvällisen sanoman elämän ainutkertaisuudesta.

1001-listan mukainen arvostelu täällä.
 
Pisteytys: 7/10


Life of Pi - Piin elämä
Ohjannut Ang Lee
USA 2012, 127 min.
Seikkailu, Draama
Pääosissa: Suraj Sharma, Irrfan Khan





Yann Martelin romaaniin perustuva Piin elämä on yksi vuoden 2012 menestyneimmistä filmeistä. Erityisesti visuaalisuudestaan suitsutettu elokuva voittikin peräti neljä Oscaria ja lukuisia muita palkintoja, eikä ihan suotta. Idea Piin elämässä on yksinkertainen: intialainen nuorukainen Pi (Sharma/Khan) päätyy haaksirikon seurauksena ajelehtimaan avomerelle tiikeri seuranaan. Uskomaton tarina - liekö se totta ja mitä se tarkoittaa?

Visuaalisuus on todellakin tämän elokuvan valttikortti. 3D-potti ei kuitenkaan vielä räjähtänyt, sillä lasit tympivät edelleen turhan paljon. Katselunautintojen lisäksi tarina on mielenkiintoinen ja uniikki, vaikka tietyt klassiset haaksirikkotarinan tunnusmerkit täyttyvätkin. Paikoin ällöttävän coelhomainen elämän tarkoituksen ihmettely meinaa livetä älyttömille raiteille, mutta ei sentään onneksi saa tarinasta täyttä niskalenkkiä.

1001-listan mukainen arvio täällä.

Pisteytys: 7/10

2 kommenttia:

  1. Vaikuttaa mielenkiintoiselta tämä sinun 1001 must see -leffa projekti, täytyypä seurata paremmalla ajalla:)

    käyppä kurkkaamassa blogiani ;) http://elokuvatminunsilmin.blogspot.fi/

    Olen vasta alkanut bloggaaja, mutta halu kehittyä on suuri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti linkistä, täytyypä laittaa seurantaan! :)

      Poista