sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Freaks - Kummajaiset (1932)

Ohjannut Tod Browning
USA 1932, 64 min.
Draama, Kauhu, Trilleri
Pääosissa: Olga Baclanova, Harry Earles, Daisy Earles, Wallace Ford, Leila Hyams, Roscoe Ates, Henry Victor

Gooble Gobble?
Kiertävässä kummajaisnäytöksessä yleisö on kauhuissaan. Kuka on muodoton olento, jonka väitetään kerran olleen kaunis trapetsitaiteilija? Cleopatra (Baclanova) todellakin oli kerran valloittava sirkusesiintyjä, joka heilasteli voimamiehen Herculeksen (Victor) kanssa. Myös eräs sirkuksen kummajaisista, kääpiö Hans (H. Earles) rakasti Cleopatraa palavasti. Tilanne kärjistyi kurjaan juoneen: Cleopatra aikoi naida Hansin, myrkyttää tämän ja lopulta päästä käsiksi Hansin valtavaan omaisuuteen. Mitä karmeaa sirkuksessa lopulta tapahtui?

Tod Browning tutkiskeli sirkusmiljöötä ja sen erikoista tunnelmaa useamman kerran uransa aikana (esim. Kädetön Alfonso). Omakohtaiset kokemukset sirkustaiteilijana esiintymisestä auttoivat Browningia realistisen tunnelman luomisessa, mutta vasta Kummajaiset vei aitouden huippuunsa: siinä kun näyttelivät ihka oikeat luonnonoikuiksi leimatut ihmiset. Kaikki esiintyivät myös oikeasti sirkusten ja karnevaalien friikkinäytöksissä. Hassua sinänsä, että elokuva oli tirkistelynäytöksiin tottuneelle aikalaisyleisölle kauhistus. Ei niinkään siksi, että sen näyttelijöitä olisi ollut hirveää katsella, vaan koska teosta pidettiin moraalisesti arveluttavana.

Väärinymmärrettyä elokuvaa jouduttiin leikkaamaan rajusti, eikä se siltikään saavuttanut suosiota ennen 1960-lukua. Vaikka elokuvaa onkin sittemmin suitsutettu kriitikoiden taholta ja siitä on tullut suorastaan kulttiklassikko, ei Kummajaisia silti vieläkään aina täysin ymmärretä. Monelta katsojalta on vuosien saatossa jäänyt huomioimatta erityisesti se, ettei elokuva itsessään ole friikkishow, vaikka se sellaista kuvaakin. Genrerajoja rikkova, tunteita kuohuttava Kummajaiset on kaikin puolin varsin omalaatuinen tapaus ja kaikkinensa äärimmäisen mielenkiintoinen elokuva: kiehtova, uniikki, koskettava ja mieleenpainuva.

Pisteytys:
10/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti