torstai 2. maaliskuuta 2023

Helmikuun elokuvat 2023

The Banshees of Inisherin
Ohjannut Martin McDonagh
Iso-Britannia, USA & Irlanti 2022, 114 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon


 
 
Kahden jäärän ystävyys menee odottamattomalle tauolle pienellä irlantilaissaarella. Inisherinillä ei ole tarjottavanaan juuri muuta kuin komeita maisemia ja pubi-iltojen iloja, mutta siitäkin saadaan aikaiseksi aimo annos arkista draamaa sekä huumoria, joka on välillä aika pikimustaa. Tarinassa on ansionsa, vaikkei sen rytmi aivan valloittanut minua puolelleen. Hahmot sen sijaan ovat loistavia ja näyttelijät samaten. Baftoissa ja monissa muissakin gaaloissa palkittu filmi on kerännyt yhdeksän Oscar-ehdokkuutta (mm. paras elokuva).

Pisteytys: 7/10

Bardo, falsa crónica de unas cuantas verdades -
Bardo: False Chronicle of a Handful of Truths
Ohjannut Alejandro G. Iñarritu
Meksiko 2022, 159 min.
Draama, Komedia, Fantasia
Pääosissa: Daniel Giménez Cacho, Griselda Siciliani

 
 
Miehen (Cacho) eksistentiaalinen kriisi purkautuu surrealistisina unikuvina. Bardo kuulostaa ideansa puolesta Federico Felliniltä ja muistuttaa ulkoisesti hieman Alejandro Jodorowskya, mutta on silti aivan omanlaisensa. Lopputulemana on näyttävä ja sympaattinen kertomus kahdessa kulttuurissa elämisestä. Aihe on kiinnostava ja parhaimmillaan visuaalisesti ihastuttava, mutta liian pitkäksi venytetty tarina haahuilee välillä kyllästymiseen asti.

Pisteytys: 7/10
 
The Elephant Whisperers
Ohjannut Kartiki Gonsalves
Intia 2022, 41 min.
Dokumentti, Lyhytelokuva
 
 
 

 
Oscar-ehdokkaaksi noussut lyhytdokumentti seuraa intialaista pariskuntaa, joka hoivaa orpoja norsunpoikasia. Sympaattinen tunnelataus virittyy hieman yli äyräiden, vaikka filmi toki on herttainen kuvaus ihmisen ja eläimen suhteesta. Norsuja palvotaan jumalina, niillä ratsastetaan (vaikka nykyään tiedetään, ettei saisi) ja niitä hoivataan kuin menetettyjä ihmislapsia. Ehkäpä aiheesta olisi saanut irti vielä hieman enemmänkin.

Pisteytys: 6/10
 
She Said
Ohjannut Maria Schrader
USA & Japani 2022, 129 min.
Draama, Historia
Pääosissa: Zoe Kazan, Carey Mulligan




Vetävä #metoo-draama kertoo New York Timesin toimittajista Jodi Kantorista (Kazan) ja Megan Twoheysta (Mulligan), jotka kaivoivat Harvey Weinsteinin likakaivon salat julkisuuteen. She Said on terävästi ohjattu filmi, jonka päätähdet tekevät taitavaa työtä raudanlujina ammattilaisina. Tarinakaava väsymättömistä toimittajista on sinänsä tuttu ja perinteinen, mutta aihe on uusi ja ajankohtaista lähihistoriaa. Vaikka lopputuloksen tietää, jännitystä ei puutu!

Pisteytys: 8/10

Funny Face - Rakastunut Pariisissa
Ohjannut Stanley Donen
USA 1957, 103 min.
Romantiikka, Komedia, Musikaali
Pääosissa: Audrey Hepburn, Fred Astaire, Kay Thompson




Filosofiasta kiinnostunut lukutoukka Jo Stockton (Hepburn) napataan muotilehden uudeksi kasvoksi Pariisiin. Siellä leimahtaa lempi kuvaaja Dick Averyn (Astaire) kanssa, ja pian parivaljakko steppaa kohti onnea. Romanssi ei ole kovin ikimuistoinen ja tarina on pöhkö, mutta tanssikohtaukset ovat upeita. Samaten silmäniloa tuovat kuvavirran väriloisto ja komea puvustus.

Pisteytys: 6/10

Foreign Correspondent - Ulkomaankirjeenvaihtaja
Ohjannut Alfred Hitchcock
USA 1940, 120 min.
Trilleri, Jännitys, Sota
Pääosissa: Joel McCrea, Laraine Day, Herbert Marshall
 
 
 
 
Yhdysvaltalainen toimittaja John Jones (McCrea) lähtee kuohuvaan Eurooppaan metsästämään meheviä jymyjuttuja, mutta sotkeutuukin vakoojien juoniin. Elokuvassa on perusvarmaa Alfred Hitchcockin huumoria ja jännitystä, vaikkei filmi olekaan aivan ohjaajan terävintä kärkeä. Sota-ajan propaganda ja ajankuva tuovat tarinaan kiinnostavan lisävärinsä.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti