lauantai 18. maaliskuuta 2023

Gegen die Wand ─ Suoraan seinään (2004)

Ohjannut Fatih Akin
Saksa & Turkki 2004, 121 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Birol Ünel, Sibel Kekilli
 
Are you strong enough to destroy her life?

Itsetuhoiset Sibel (Kekilli) ja Cahit (Ünel) kohtaavat sairaalassa itsemurhayrityksen apeissa jälkitunnelmissa. Kummankaan elämällä ei ole suuntaa saati toivoa. Masennuksen yhdistämät saksalais-turkkilaiset päättävät lyödä hynttyyt yhteen erinäisten hyötyjen toivossa. Pian parivaljakko astuu avioon, vaikka pelissä ei ole romantiikkaa. Hiljalleen kulissisuhde kasvaa ystävyydeksi ja lopulta hellät tunteet heräävät, mutta sydämet eivät silti kohtaa toisiaan oikeaan aikaan.
 
Fatih Akin (s. 1973) on saksalais-turkkilainen ohjaaja, joka tarkastelee kulttuuriperimäänsä monissa elokuvissaan. Suoraan seinään (engl. Head-On) kertoo rikkonaisista suhteista ja menneisyyden traumoista, mutta myös kahdessa kulttuurissa elämisestä. Vaikka Sibelin ja Cahitin sitoo toisiinsa ainoastaan epätoivo ja turkkilainen tausta, ei heillä ole mitään muuta yhteistä; turkkilaisuuskin on moninaista. Suurin ja keskeisin vastakkainasettelu elokuvassa rakentuu konservatiivisen ja modernin elämänmenon välille, aihio, joka herkästi kohoaa edelleen mieleen Turkkia ajatellessa.
 
Kahden kulttuurin välistä tasapainoa tutkiskellaan oivasti vierailemalla molemmissa maissa. Aluksi Sibel ja Cahit ovat turkkilaisia Saksassa, mutta Turkissa he ovat ensisijaisesti saksalaisia. Harmi, että tarina on välillä melko haparoiva ja hajanainen, sillä siinä on paljon erinomaisia aineksia. Veritehosteita olisi tosin voinut hieman säästelläkin. Hienoisesta kritiikistä huolimatta Suoraan seinään on kiinnostava draama, jota kehuttiin aikanaan vuolaasti varsinkin Saksassa. Berliinin Kultainen karhu viimeisteli tyylikkäästi rosoisen elokuvan menestyksen.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti