torstai 9. maaliskuuta 2023

Osama (2003)

Ohjannut Siddiq Barmak
Afganistan 2003, 83 min.
Draama
Pääosissa: Marina Golbahari, Zubaida Sahar, Mohammad Arif Herati
 
I cannot forget, but i can forgive.
 
Taleban-valtakauden sorto ajaa Afganistanin naiset ahtaalle. Nuori tyttö (Golbahari) joutuu tekeytymään pojaksi, sillä perheessä ei ole ketään miestä hankkimassa elantoa ja hoitamassa juoksevia asioita. Pian ulkopuolisten epäilykset heräävät ja salailu muuttuu aina vain vaikeammaksi. Lohduton kertomus ei jätä rahtustakaan toivoa, ei edes historiallisuutensa vuoksi: naisten asema nykypäivän Afganistanissa on yhtä surullinen.

Osama on ensimmäinen afganistanilainen elokuva sitten Talebanin ensimmäisen valtakauden (1996─2001). Tarina kuvaa taakse jääneen sorron aikoja ja moni varmasti toivoi, että filmin kuvaamat tapahtumat todella olisivat jo jääneet menneisyyteen. Mutta kuinka ollakaan, ensin sota jatkui kaksi vuosikymmentä ja nyt Taliban on vallassa taas. Siksi Osama on jälleen ajankohtainen kuva Afganistanin synkistä ajoista. Ilmestyessään elokuva oli Afganistanissa valtavan suosittu ja keräsi erinomaisesti näkyvyyttä maailmalla.
 
Kerronnaltaan Osama on realistinen draama: näyttelijät ovat Kabulin kaduilta poimittuja amatöörejä ja itse tarinakin perustuu lehtijutusta löytyneeseen tositapahtumaan. Kerronnassa on symboliikkaa, sillä yhden nimettömäksi jäävän tytön kautta Osama kuvaa koko maan naisväestön kohtalonhetkiä. Vasta poikana tytöllä on nimi, kasvot ja asema, mutta tyttönä hän menettää kaiken. Kertomus ei sorru missään vaiheessa mustavalkoisuuteen, ja onneksi nuoren tytön maailmassa on hyviäkin miehiä. Tyrannimaisen hallinnon edessä hekin ovat lopulta voimattomia

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti