tiistai 3. marraskuuta 2020

Lokakuun elokuvat 2020

Evil Dead II
Ohjannut Sam Raimi
USA 1987, 84 min.
Kauhu, Komedia
Pääosissa: Bruce Campbell, Sarah Berry, Dan Hicks
 
 
 
 
The Evil Deadin (1981) jatko-osassa metsämökin demonit pääsevät taas valloilleen. Elokuva parodisoi esiosaansa lisäämällä ytyä pyttyyn, ja niinpä efektit ovat hulvattoman ylimitoitettuja. Kulttimaineen saavuttanutta teosta pidetään toisinaan parempana kuin avausosaansa, ja ainakin huumorin puolesta kakkososa toki on räväkämpi. Herkullisesti kesken jäävää tarinaa jatkaa vielä elokuva Pimeyden armeija (1992).

Pisteytys: 7/10

Ford v Ferrari ─ Le Mans 66 - täydellä teholla
Ohjannut James Mangold
USA 2019, 152 min.
Draama, Biografia, Toiminta
Pääosissa: Matt Damon, Christian Bale, Jon Bernthal



Oscar-palkittu Ford v Ferrari kertoo tositapahtumiin pohjautuen Le Mansin kilpa-ajoista 1960-luvulla. Ennakkoinnostukseni oli laimeaa, sillä moottoriurheilu ei varsinaisesti kuulu mielilajeihini. Urheilu kuitenkin on usein mitä parhainta draamaa ja vauhdin huuma tuo jännitystä tarinaan kuin tarinaan: jotakuinkin näin ovat näreet tässäkin filmissä. Kahden autotehtaan kamppailua seuraava tarina tosin on vain perustason yllätyksetön draama, joka ei jää sen kummemmin mieleen. Ajankuva on tyylikästä.
 
Pisteytys: 6/10

Ompelijatar
Ohjannut Ville Suhonen
Suomi 2015, 93 min.
Dokumentti, Historia





Jussi-palkittu dokumentti syventyy viimeisen Suomessa teloitetun naisen elämänvaiheisiin. Ompelija Martta Koskinen toimi sisällissodan aikaan punakaartissa, vangittiin ja lopulta vapautettiin "yhteiskunnalle vaarallisena". Vastarintatoiminta jatkui sotavuosiin saakka ja lopulta Koskinen teloitettiin vuonna 1943. Kiinnostava dokumentti syventyy aikalaislähteisiin ja tutkii päähenkilöään monelta kantilta. Martta oli sisar, tytär, ystävä, aktivisti ja köyhä työläinen, mutta viranomaisten edessä ainoastaan äärettömän vaarallinen agitaattori, joka oli parasta ottaa hengiltä.

Pisteytys: 7/10

Almost Famous - Melkein julkkis
Ohjannut Cameron Crowe
USA 2000, 122 min.
Draama, Komedia, Seikkailu
Pääosissa: Patrick Fugit, Kate Hudson, Billy Crudup, Frances McDormand


Rokkia rakastava teini William (Fugit) päätyy Rolling Stones -lehden journalistiksi. Nuoren toimittajan ensimmäiset kiertuekokemukset täyttyvät bileistä, romantiikasta ja ylihuolehtivan äidin (McDormand) kiusallisista puheluista. Viattoman teinin kasvutarina ei pääse yllättämään. Kuvitteellisen Stillwater-yhtyeen kiertuematka on kliseetrippi 1970-luvun rokkareiden maailmaan, mutta huume- ja seksiviitteistään huolimatta Melkein julkkis on kuitenkin aika puhtoiseksi siivottu kertomus. Ylipitkä elokuva voitti jostain syystä parhaan käsikirjoituksen Oscarin. Soundtrack on kyllä hyvä.

Pisteytys: 5/10

A Christmas Prince: The Royal Wedding -
Jouluprinssi: Kuninkaalliset häät
Ohjannut John Schultz
USA 2018, 92 min.
Romantiikka, Draama
Pääosissa: Rose McIver, Ben Lamb



Jouluprinssin (2017) jatko-osassa suunnitellaan kuninkaallisia jouluhäitä ja ihmetellään samalla intensiteetillä sekä Aldovian talouskriisiä että prinsessan joulunäytelmän peruuntumista. Entä saako morsian haluamansa häät vai onko tyydyttävä hääsuunnittelijan yliampuviin visioihin? Kuten on odotettavissa, elokuva on aivan hirveä ja sikäli toki jossain määrin hauska. Muutaman kerran saa kyllä tuskansa keskeltä tyrskähtää filmin typeryydelle.

Pisteytys: 2/10

Gedo Senki - Maameren tarinat
Ohjannut Gorô Miyazaki
Japani 2006, 115 min.
Animaatio, Fantasia, Seikkailu
Pääosissa: Junichi Okada, Bunta Sugawara, Aoi Teshima



 
Maameren saarivaltakunnassa asiat ovat kummalla tolalla, sillä lohikäärmeet ovat palanneet. Arvoituksellisen ajan myllerryksissä suurvelho Ged (Sugawara) ja prinssi Arren (Okada) ajautuvat yhteiseen seikkailuun. Maameren tarinat perustuu Ursula K. Le Guinin samannimiseen fantasiakirjasarjaan (1968─2001). Elokuva alkaa kiehtovasti, mutta tarinan edetessä käy auttamattomasti ilmi, että tekijät ovat haukanneet liian suuren palan. Tarina lässähtää fantasiastereotypioita läiskiväksi ponnettomaksi seikkailuksi. Animaatio sentään on ihan tyylikästä.

Pisteytys: 4/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti