maanantai 23. marraskuuta 2020

Scarface - arpinaama (1983)

Ohjannut Brian De Palma
USA 1983, 170 min.
Rikos, Draama
Pääosissa: Al Pacino, Steven Bauer, Michelle Pfeiffer
 
The world is yours.

Kuubalainen Tony Montana (Pacino) saapuu Yhdysvaltoihin rikkaudet mielessään. Uusi elämä mahdollisuuksien Miamissa vie Tonyn tuota pikaa rikolliselle polulle, eikä toiminnan mies kaihda likaisimpiakaan bisneksiä. Huumekaupan ansiosta Tony kohoaa ryysyistä rikkauksiin ja maailma antaa hänelle kaiken, mutta huipulla tuulee. Paratiisi ei kauaa katsele äkkipikaista, ahnetta ja mustasukkaista miestä. Amerikkalaisesta unelmasta ei tule mitään.

Scarface - arpinaama on uusintaversio gangsteriklassikosta Arpinaama (1932), jossa rikollisliigat pyörittävät Chicagon viinanhuuruista alamaailmaa kieltolain aikana. Tarinassa riittänee vielä kerrottavaakin, sillä kolmatta versiota on pyöritelty Universal-studion kätköissä pitkään. Molemmissa jo ilmestyneissä elokuvissa ylimielinen antisankari onnistuu häikäilemättömällä toiminnallaan kohoamaan korkealle, mutta pudotus on sitäkin rajumpi. Kuvaus on rajua ja kaunistelematonta, minkä ansiosta rikollisuuden käsittely tuntuu kummassakin elokuvassa sangen aidolta. Brian De Palman versiossa rajuus viedään äärirajoille: kaikki on mahtipontista ja koko elokuva häilyy ylilyönnin rajoilla.

Ei yllätä, että poikkeuksellisen voimakas rikosraina jakoi mielipiteitä ilmestyttyään. Muutamat kriitikot ymmärsivät, mutta lopputuloksena oli silti täysi floppi. Klassikon status on sittemmin ihan ansaittu, vaikka kaikkien aikojen parhaimpien rikoselokuvien kärkeen en tätä Arpinaamaa nostakaan. Al Pacinon vimmainen roolityö on mieleenpainuva, mutta onko hahmo hyvä? Tonysta leivotaan kaikin puolin tasapaksun epämiellyttävää miestä, jonka moraali pirskahtaa pakotetun oloisesti esille kerran tai pari. Menevine syntikkaraitoineen Scarface on joka tapauksessa ikonista gangstaviihdettä, jonka parissa viihtyy ihan mukavasti hieman turhasta pituudestakin huolimatta.

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti