lauantai 8. elokuuta 2020

The Empire Srikes Back - Imperiumin vastaisku (1980)

Ohjannut Irvin Kershner
USA 1980, 124 min.
Seikkailu, Toiminta, Scifi
Pääosissa: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, David Prowse, James Earl Jones, Frank Oz

Join me, and together we can rule the galaxy...
George Lucasin Star Wars (1977) oli valtava hitti, ja sen jatko-osa Imperiumin vastaisku on sittemmin nimetty koko tähtienvälisen sotasaagan uljaimmaksi teokseksi. Elokuva jatkaa tarinaa siitä, mihin edellisessä osassa jäätiin: kapinallisten joukot jatkavat taistelua imperiumin mahtia vastaan, mutta imperiumin Darth Vader (Prowse/Jones) kiristää otettaan. Samaan aikaan nuori Luke Skywalker (Hamill) lähtee etsimään salaperäistä Yodaa (Oz) kouluttautuakseen jediritariksi.

Kassamagneetiksi tähtihävittäjän lailla ampaissut Imperiumin vastaisku on edelleen näyttävä elokuva. Parhaiden erikoistehosteiden Oscar ei mennyt hukkaan! John Williamsin legendaariset sävellykset (eritoten The Imperial March) eivät kuitenkaan Oscariin riittäneet, vaikka muita palkintoja jylhät sävelmät saivatkin. Palkintogaalojen menestys heijastelee filmin vastaanottoa, sillä valtavasta suosiosta huolimatta Imperiumin vastaisku jakoi aluksi kriitikoiden mielipiteet.

Mahtipontinen avaruusooppera ei suotta ole arvostettu teos. Ensimmäisen osan aloittama tarina pääsee kasvamaan ja aikuistumaan, mutta lapsenomaista löytämisen riemua ja mielikuvitusta ei olla hylätty. Uudet erikoiset planeetat, hassunnäköiset, kokoaan suuremmat piipertäjät ja mystiset avaruusasemat kutkuttavat mielikuvitusta.  Imperiumin vastaisku muistetaan myös yhdestä kaikkien aikojen kuuluisimmasta juonenkäänteestä, joka lienee tuttu heillekin, jotka ovat jättäneet Tähtien sodat katsomatta. Klassinen hyvän ja pahan välinen taistelu on idealtaan naiivi, mutta toisinaan yksinkertainen idea vaan saadaan toimimaan loistavasti.

Pisteytys:
9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti