torstai 20. elokuuta 2020

Apocalypse Now - Ilmestyskirja. Nyt (1979)

Ohjannut Francis Ford Coppola
USA 1979, 153 min. / 183 min.
Draama, Sota
Pääosissa: Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall

Even the jungle wanted him dead.
Vietnamin sota on nielaissut kapteeni Benjamin L. Willardin (Sheen) mielen omakseen. Mies ei enää sopeudu tavalliseen arkielämään, joten hän kuluttaa aikaansa nuhjuisessa hotellissa odottamassa seuraavaa komennusta. Matka halki viidakon ja sotahelvetin alkaa, kun Willard saa tehtäväkseen tehdä lopun seonneen eversti Kurtzin (Brando) aloittamasta omasta sodasta. Matkan päätepisteenä odottaa myyttisiin mittoihin kasvanut karismaattinen puolijumala Kurtz.

Kapteeni Willardin missio on huikeasti kuvattu seikkailu unenomaisten ja järjettömien näkyjen maassa. Surrealistiseksi äityvä Ilmestyskirja. Nyt on purevan osuva allegoria Vietnamin sodan aikakaudesta lieveilmiöineen. Spektaakkeliin on mahdutettu miehistä uhoa, pelkoa ja kuolemaa, kauhuja dokumentoivaa journalismia sekä häivähdys sodan taustaa, jolla tosin ei enää tunnu olevan mitään merkitystä. Jenkkien pelastusretki on muuttunut pelkäksi kuoleman odottamiseksi. Elokuva pohtii ylipäätäänkin sitä, millaisia tuhoja sota tekee ihmismielelle ja maailmalle. Yhteiskuntakritiikki on puettu onnistuneen pohdiskelevaan, hetkittäin jopa satiiriseen asuun.

Ilmestyskirja. Nyt on sotaelokuvien mestariteos, loputtomien tulkintojen runsaudensarvi, joka palkittiin aikanaan Kultaisella palmulla, parilla Oscarilla ja liudalla muita pystejä. Myöhemmin teos on vaikuttanut voimakkaasti populaarikulttuuriin: viimeisimpänä elokuvaan on viitannut Spike Lee Vietnam-pastississaan Da 5 Bloods (2020). Myös Francis Ford Coppola on palannut teoksensa pariin useasti sen ensi-illan jälkeen, sillä elokuvasta on tehty useampikin leikkausversio. Katsoin nyt niistä uusimman, elokuvan 40-vuotisjuhlan kunniaksi tehdyn Final Cutin. Kolmituntinen versio tiivistää aivan onnistuneesti Redux-leikkauksen ylipituuden ja lisää alkuperäiseen filmiin sopivasti uutta pureskeltavaa. Tämä tarina ei vanhene!

Pisteytys:
10/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti