sunnuntai 23. elokuuta 2020

Raging Bull - Kuin raivo härkä (1980)

Ohjannut Martin Scorsese
USA 1980, 129 min.
Draama, Biografia
Pääosissa: Robert De Niro, Joe Pesci, Cathy Moriarty

I remember those cheers, they still ring in my ears.
Nyrkkeilijä Jake LaMottan (De Niro) menestyksen salaisuus on kiivas temperamentti, jonka avulla mies mukiloi itsensä lajin huipulle. Raivo ei sammu edes kehän ulkopuolella, jossa ärhäkkyys kuitenkin johtaa vain tappioon toisensa jälkeen. Elämä mustasukkaisen ja jääräpäisen nyrkkeilyammattilaisen kanssa koituu kohtalokkaaksi eritoten Jaken vaimolle Vickielle (Moriarty), ja lopulta jopa uskollisen pikkuveljen Joeyn (Pesci) mitta on ääriään myöten täynnä.

Todellisen nyrkkeilijän Jake LaMottan elämään perustuva elokuva on verraton draama urheilusta ja miehuullisuuden kitkeristä rooleista. Päähenkilö on epämiellyttävä pullistelija, hieman pelottavakin kiivailija, jolle ei katsojalta sympatiaa irtoa. Lopulta LaMotta huomaa menneisyyden voittojen katoavan kuin tuhka tuuleen ─ vasta sitten mies tyytyy omaan itseensä puutteineen ja virheineen. Epätäydellistä ja juuri siksi niin inhimillistä antisankaria näyttelee taitavasti Robert De Niro, jonka fyysisestikin vaativa roolisuoritus palkittiin syystäkin Oscarilla.

Kuin raivo härkä on jälkeenpäin arvioitu yhdeksi 1980-luvun parhaimmista elokuvista, vaikka vielä ilmestyessään filmi ei räjäyttänyt pankkia. Kehujakin kyllä tuli: Robert De Niron roolisuorituksen lisäksi elokuvan leikkaus palkittiin Oscarilla ja aivan syystä, sillä Thelma Schoonmaker on todella tehnyt ällistyttävää työtä. Kerronnan rytmi on timanttinen ja tarina etenee juuri oikeanlaisella kiihkolla. Kuin raivo härkä teki Schoonmakerista Martin Scorsesen luottoleikkaajan, ja kauniin yhteistyön helmiä on myöhemminkin jännitetty sekä palkittu Oscar-kisoissa.

Pisteytys:
9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti