perjantai 14. elokuuta 2020

Airplane! - Hei, me lennetään! (1980)

Ohjannut Jim Abrahams, David Zucker & Jerry Zucker
USA 1980, 88 min.
Komedia
Pääosissa: Robert Hays, Julie Hagerty, Leslie Nielsen

I'm doing everything I can... and stop calling me Shirley!
 
Matkustajakone kiitää kohti Chicagoa, kun epätavallinen ruokamyrkytys iskee lentäjiin ja osaan matkustajista. Puikkoihin joutuu entinen taistelulentäjä Ted Striker (Hays), joka oli hypännyt koneeseen vikitelläkseen entistä heilaansa, lentoemäntä Elaine Dickinsonia (Hagerty). Sotatraumoista ja nykyisin myös lentopelosta kärsivälle miehelle kokonaisen matkustajakoneen saaminen maanpinnalle kuitenkin on lähes mahdoton tehtävä.

Vallaton kohelluskomedia Hei, me lennetään! parodisoi eritoten katastrofielokuvia, ja viittauksia eri filmeihin onkin sangen hauska bongailla. Parodia-ainesten ohella elokuva luottaa typerääkin typerämpiin puujalkavitseihin, jotka kyllä vetoavat erinomaisesti tuon jalon vitsilajin ystäviin. Erinomaisen vastaanoton saanut komedia sai pian scifi-aineksilla ryyditetyn jatko-osan Hei, taas me lennetään! (1982), ja ylipäätään käynnisti vastaavien törttöilykomedioiden aallon.

Elokuvan oiva menestys varmisti sen, että 1980-luvusta muodostui ohjaajakolmikko Jim Abrahamsin, David Zuckerin ja Jerry Zuckerin modernin slapstickin kulta-aikaa. Hei, me lennetään oli myös Leslie Nielsenin lopullinen läpimurto, ja täysin vakavalla naamalla näytelty mutta huvittava rooli muodostui myöhemmin suorastaan miehen tavaramerkiksi. Tämän elokuvan lisäksi ohjaajakolmikon kuuluisin saavutus on samankaltaista huumoria viljelevä Mies ja alaston ase -elokuvasarja, jonka päätähdeksi tietenkin nousi Leslie Nielsen.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti